Zbirka - stan arhitekta Viktora Kovačića

 

in short

Stan slavnog hrvatskog arhitekta Viktora Kovačića (1874. - 1924.), sačuvan u izvornom stanju, primjer je kulture stanovanja s početka 20.st. Nalazi se na mansardi kuće u Masarykovoj 21-23, koju je 1906.g. Kovačić i projektirao. U stanu je za javnost 1994.g. otvorena memorijalna zbirka.
Zgrada u kojoj se nalazi stan i zbirka arhitekta Viktora Kovačića / Building planned by architect Viktor Kovačić, where the flat and collection are placed
© Muzej grada Zagreba / Zagreb City Museum

Zbirka - stan arhitekta Viktora Kovačića

in detail

Stan ima tri reprezentativne sobe: blagovaonicu, sobu za rad i razgovor, spavaonicu s kupaonicom te potpuno odvojene pomoćne prostorije - kuhinju, ostavu i djevojačku sobu. 
Kovačić ga je uredio u skladu sa svojom maksimom “sve što je lijepo ide zajedno, bez obzira na stil”, te se stoga na istom mjestu nalazi namještaj iz različitih stilskih razdoblja: renesanse, baroka, bidermajera, kao i namještaj izrađen u 20. st. prema Kovačićevu nacrtu: okrugli stol u sobi za rad i razgovor te funkcionalno oblikovan kuhinjski namještaj. Neke su od značajki Kovačićeva ukusa, primjerice, smještanje stilski različitih stolaca u isti prostor il ugradnja ormara i polica u zidove i dovratnike kako bi dobio više prostora. U stanu su izložene i slike, grafike, crteži te različiti predmeti umjetničkog obrta.
Viktor Kovačić završio je Specijalnu školu za arhitekturu na bečkoj Akademiji, kod glasovitog Otta Wagnera. Nakon povratka u Zagreb 1899. g. priklanja se grupi hrvatskih umjetnika okupljenih oko Vlahe Bukovca, bori se protiv historicizma i traži da moderna arhitektura odgovara suvremenim potrebama i udobnosti, ali ističe potrebu poštovanja tradicije. Bio je redoviti profesor na Višoj tehničkoj školi u Zagrebu. Neki od njegovih projekata realiziranih u Zagrebu jesu crkva sv. Blaža, Zagrebačka burza, kuća Frank na Mažuranićevu trgu (1912./1913.), palača “Slaveks” na Svačićevu trgu (1920.) te više obiteljskih vila. Autor je urbanističke regulacije Kaptola.
Zbirka - stan arhitekta Viktora Kovačića
Zbirka-stan slavnog hrvatskog arhitekta Viktora Kovačića (1874.-1924.) zorno i pregledno oprimjeruje kulturu stanovanja s početka 20. stoljeća i zrcali duh toga vremena. Jedna je od malobrojnih sačuvanih takovih rijetkosti. Mansardni je to stan koji je Kovačić projektirao za sebe. Zgrada, na mansardi koje je uredio vlastiti stan, dvojna je najamna kuća u Masarykovoj 21-23, koju je 1906. godine Kovačić projektirao za Antuna Oršića i Reginu Divković. Stan je površine oko 95 m2, ima tri reprezentativne sobe: blagovaonicu, sobu za rad i razgovor, spavaonicu i kupaonicu, te potpuno odvojene pomoćne prostorije: kuhinju, ostavu i djevojačku sobu.
Admission
10 HRK (1,32 EUR)
The museum on google maps:

keywords

Visitor entrance

Zbirka - stan arhitekta Viktora Kovačića
Masarykova 21
10000 Zagreb
Croatia
view on a map

Opening Times

Sun
-
Mon
-
Tue
-
Wed
-
Thu
10:00 - 17:00
Fri
-
Sat
-

euromuse.net - The exhibition portal for Europe