Zavicajni Muzej grada Rovinja

 

in short

Muzej je osnovan 1954. Od najranijih dana djeluje kao gradska galerija i kao gradski muzej. Tijekom polustoljetnog postojanja stvorene su bogate i vrijedne zbirke: zbirka suvremene umjetnosti, starih majstora, etnologije, kulturno-povijesne zbirke, zbirka starih knjiga i arheoloških nalaza.
Zavicajni Muzej grada Rovinja, Rovinj Heritage Museum
© Zavicajni Muzej grada Rovinja
Logo: Zavicajni Muzej grada Rovinja

Zavicajni Muzej grada Rovinja

in detail

Svoje prve dane Muzej bilježi početkom pedesetih godina prošlog stoljeća, od prvih ideja i razgovora u godini 1953. da bi slijedeće godine – 1954. krenuo sa djelovanjem otvaranjem niza od tri izložbe – dokumentarna izložba o Narodnooslobodilačkoj borbi i bataljunu „Pino Budicin“, arheoloških artefakata i radova umjetnika koji su u Rovinju boravili tijekom ljeta, a kasnije nastavili intenzivno druženje, stvaranje i izlaganje u Muzeju. Kolonija stvaratelja – likovnjaka, pisaca, filmskih stvaratelja i glazbenika nesmanjenom snagom rasla je i traje sve do današnjih dana.

Tih dana sve više građe pristiže u muzejsku zbirku iz drugih muzeja: slike starih majstora iz crkvica i opustjelih obiteljskih kuća, nalazi iz morskih dubina, ribarski alati, mreže, svakovrsni uporabni kućanski predmeti, knjige, fotografije i razni dokumenti. Sveukupna građa koja se tijekom desetljeća našla u Muzeju dragocjen je materijal koji kustosi grupiraju u manje cjeline i zaokružene priče. Postepeno se formiraju zbirke.

Arheološka zbirka, zahvaljujući velikim istraživanjima i iskopavanjima na Monkodonji, zaštitnim istraživanjima na manjim lokalitetima kao što su prapovijesni lokaliteti – grad Rovinj (starogradska jezgra), Turnina, Sarizol, Moncastelier…. , zatim zaštitna istraživanja u  Veštru, u Valalti, Polarima, na Valdibori i na crkvicama imenom Sv. Eufemija, Sv. Toma kod Rovinja, Sv. Kristofor, Sv. Bartul, itd,   te radom na arheološkoj topografiji, polako se grupira u četiri cjeline: prapovijesni lokaliteti, antički lokaliteti i ranosrednjovjekovlje te numizmatička zbirka.

Etnografske zbirke rastu zahvaljujući donacijama građana Rovinja predmeta svakodnevnoga života u gradu i u Rovinjskome Selu s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Predmeti iz kuhinje, tekstil, namještaj – omogućavaju nam oživljavanje ambijenta tipične rovinjske kuće. Građa koja svjedoči o bogatome obrtničkom potencijalu grada Rovinja – ribari, vinogradari, maslinari, brodograditelji, kamenoklesari, fotografi, krojači, postolari, brijači, razne uslužne djelatnosti, manufaktura: tjestenina, svijeće… tiskara, tiskara, ljekarnici,  bogatstvo druženja ljudi uz knjigu, pjesmu, kazalište, u obilježavanju vjerskih blagdana – sve je to ostavilo materijalnoga traga u sjećanju na protekla vremena.

Umjetničke zbirke Zavičajnog muzeja grada Rovinja podijeljene su u dvije zasebne cjeline: Zbirku starih majstora i Zbirku moderne i suvremene umjetnosti. Obje zbirke dijelom su izložene u stalnom postavu muzeja. Zbirka moderne i suvremene umjetnosti broji 1801 djelo hrvatskih umjetnika od početka 20. stoljeća do danas. Po sadržaju zbirka daje presjek zbivanja na umjetničkom planu u Istri i šire, s posebnim naglaskom na Rovinjske umjetnike i rovinjsku Likovnu koloniju.

Zbirka slika starih majstora sadrži radove od XVI. do XVIII. stoljeća i polikromne drvene skulpture baroknog razdoblja te kolekciju portreta i slikarska ostvarenja iz XIX. stoljeća. Većina radova potječe iz kolekcije baruna Georga von Hutterotta iz rezidencije na otoku Sv. Andrija. Drugi dio  zbirke su slike iz inventara rovinjskih crkava koje nisu u funkciji.
Povijesne zbirke usko su vezane uz etnološka istraživanja rovinjske svakodnevice nekada i danas. Fotografije, razglednice, razni dokumenti nadopunjuju sliku grada iz minulih vremena.

Muzej posjeduje bogatu stručnu knjižnicu utemeljenu na donacijama uglednih građana. Posebno vrijedan dio knjižnice je zbirka “Stancoviciana” s raritetima tiskanim od 1501. godine pa do 1850 godine, donacija znanstvenika, pisca i strastvenog bibliofila kanonika Petra Stankovića (1771-1852. god.) koja ima status spomeničke knjižnice.

U svome djelovanju kustosi nastoje okupiti mnogobrojne suradnike, istraživače, znalce, živuće sudionike zbivanja koji nam pomažu u radu i pružaju važnu potporu.


U stalnom postavu dostupni su radovi iz područja suvremene likovne umjetnosti, umjetnine starih majstora i  dio predmeta iz arheološke i povijesne zbirke. Etnografska i povijesna građa izlaže se povremeno na tematskim izložbama.

Zavicajni Muzej grada Rovinja
Muzej djeluje u baroknoj palači grofova Califfi iz 17./18. stoljeća i u galeriji Sv Toma.
Zgrada se nalazi na trgu u centru grada, na mjestu gdje je do 1763.godine  stajao  pokretni most koji je povezivao otok sa kopnom. Danas je kanal između otoka i kopna zatrpan, to je danas ulica. Galerija Sv. Toma djeluje u istoimenoj crkvi u Bregovitoj ulici u starogradskoj jezgri.
Admission
15/ 10 HRK
The museum on google maps:

keywords

painting, archaeology, sculpture, contemporary art, prehistory, ethnology, namještaj, obrt, lov, čaj, rat, tekstil, umjetnost, Barok, knjige, kazalište, stari majstori, barok, stancoviciana, biblioteka, gradine

Visitor entrance

Zavicajni Muzej grada Rovinja
Trg marsala Tita 11
52210 Rovinj
Croatia
view on a map

Opening Times

Sun
10:00 - 22:00
Mon
-
Tue
10:00 - 22:00
Wed
10:00 - 22:00
Thu
10:00 - 22:00
Fri
10:00 - 22:00
Sat
10:00 - 22:00
The museum closes from 2 to 7 pm.

Summer (15 June - 17 September): Tuesday-Sunday: 09-14h / 19-22h (Monday closed)

Winter (18 September - 14 June): Tuesday - Saturday: 10-13h (Sunday and Monday closed)

euromuse.net - The exhibition portal for Europe