Tiflološki muzej

 

in short

Tiflološki muzej je specijalni muzej. On je javna državna ustanova koja prikuplja, čuva, proučava, dokumentira i komunicira materijalnu i nematerijalnu građu vezanu uz osobe s invaliditetom, s naglaskom na osobe oštećena vida.
Stalni postav: Likovni radovi slijepih autora / Permanent exhibition: Art work by blind persons
© Tiflološki muzej, Zagreb / Typhlological Museum, Zagreb

Tiflološki muzej

in detail

Tiflološki muzej je specijalni muzej, a njegov naziv potječe od grčkih riječi "typhlos" (slijep) i "logos" (kazivanje, govor, misao, razum).
On je javna državna ustanova koja prikuplja, čuva, proučava, dokumentira i komunicira materijalnu i nematerijalnu građu vezanu uz osobe s invaliditetom, s naglaskom na osobe oštećena vida.
Svojim djelovanjem nastoji upoznati društvenu zajednicu sa svijetom osoba oštećena vida te na taj način poticati harmonične i tolerantne odnose među ljudima, uvažavajući individualnost svake osobe. Muzej je mjesto u kojem se osobe s invaliditetom mogu aktivno uključiti u njegovo djelovanje, a istodobno društvenoj zajednici omogućuje da upozna život invalidnih osoba. Djelovat će kao mogući korektivni mehanizam u društvu tako da će svojom aktivnošću poticati zajednicu da ispravi i promijeni moguće negativne predodžbe o osobama s invaliditetom.
Svoje ciljeve ostvarit će komunicirajući s posjetiteljima i surađujući s muzejskim institucijama, srodnim ustanovama, udrugama, obrazovnim ustanovama - sa svima koji djeluju na području invalidnosti u zemlji i u inozemstvu.
Tiflološki muzej javna je državna ustanova, osnovana 1953. g., koja svojim djelovanjem te materijalnom i nematerijalnom građom nastoji društvenoj zajednici približiti svijet i život osoba s invaliditetom, osobito onih oštećena vida. Osobe s invaliditetom mogu se aktivno uključiti u djelovanje Muzeja, a on sam svojom aktivnošću potiče zajednicu na toleranciju, upoznavanje svijeta osoba s invaliditetom te mijenjanje moguće negativne predodžbe o invalidnim osobama, djelujući tako kao korektivni mehanizam u društvu.
 
Naziv Muzeja potječe od grčkih riječi typhlos (slijep) i logos (kazivanje, govor, misao, razum).
 
Muzej je koncipiran kao muzej za sve, bez obzira na različitosti među ljudima.
 
Stalni postav prezentira nekoliko cjelina - Tamna soba, Začeci institucionalne brige za slijepe, Svakodnevni život u Zemaljskom zavodu za odgoj slijepe djece, Razvoj pisma za slijepe, Ukorak s vremenom, Likovni radovi slijepih autora… Cjeline se mogu razgledati zasebno ili slijedom kojim su postavljene.
 
Kao posebnost izdvaja se Tamna soba – prostorija u  potpunom mraku, kojom se posjetiteljima želi približiti i osvijestiti nemogućnost primanja informacija iz okoline pomoću vida. Istodobno, otvara se mogućnost aktiviranja ostalih osjetila. U sobi posjetitelj mora proći određene zadatke, a ukoliko to ne može obaviti samostalno, može zatražiti pomoć i dobiti vodiča. Tamna soba je pod nadzorom, a snimku njezina obilaska moguće je ponijeti sa sobom kao suvenir.
 
Zanimanje za školovanje slijepih u našoj zemlji počinje krajem 19. st. Vinko Bek (1862. - 1935.), tiflopedagog i humanist, prvi je u nas organizirao zaštitu, odgoj i obrazovanje slijepih. Godine 1889. objavljuje prvu verziju Brailleove abecede za hrvatski jezik, a uskoro nakon toga pojavljuje se i njegova početnica na Brailleovu pismu. U muzejskom postavu prikazan je razvoj pisma za slijepe, kao i naprava za pisanje - od prvih tablica za pisanje, preko Brailleovih pisaćih strojeva do suvremenih elektroničkih uređaja i softvera namijenjenih slijepima.
 
Integralni dio stalnog postava Muzeja je dokumentarno-igrani film u kojem sudjeluju slijepa djeca, učenici Centra za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek" iz Zagreba. Film prikazuje jedan dan krajem 19. st., u Zemaljskom zavodu za odgoj slijepe djece. Rekonstrukcijom života i rada polaznika Zavoda, njihovih odgajatelja i učitelja, želi se pokazati jedan segment defektologijskih početaka i prezentirati tadašnja nastavna sredstva i pomagala, ponašanje djece, njihove igre i molitve, sve u službi oživljavanja duha onoga vremena, vrlo značajnog za razumijevanje početaka institucionalne brige za djecu oštećena vida u Hrvatskoj.
 
Likovni radovi slijepih autora pokazuju kreativne dosege slijepih osoba na području likovnog stvaralaštva, istodobno uklanjajući predrasude prema slijepima i njihovim mogućnostima likovnog izražavanja. Riječ je o skulpturama u kojima se očituje vještina obrade materijala i interpretacija sadržaja i oblika koje slijepi kipari crpe iz sjećanja ili su ih opipom spoznali i prenijeli u svoje skulpture.
 
U Muzeju se može koristiti čitaonica s više od 7 000 naslova vezanih za tematiku Tiflološkog muzeja, a moguć je i posjet muzejskoj čuvaonici, gdje se upoznaje i onaj dio muzejskog posla koji je inače skriven pogledu javnosti.
 
Muzej je 2010. g. bio nominiran za Nagradu za europski muzej godine - EMYA.
Tiflološki muzej
Admission
Standard: 20,00 HRK / 2,64 EUR Reduced: 10,00 HRK / 1,32 EUR
The museum on google maps:

keywords

Visitor entrance

Tiflološki muzej
Draškovićeva 80/II
10000 Zagreb
Croatia
view on a map

Opening Times

Sun
-
Mon
10:00 - 17:00
Tue
10:00 - 17:00
Wed
10:00 - 17:00
Thu
10:00 - 20:00
Fri
10:00 - 17:00
Sat
-
Closed on Saturday and Sunday

euromuse.net - The exhibition portal for Europe