Muzej "Staro selo" Kumrovec

 

in short

Etnoselo Kumrovec jedini je tradicijski uređen prostor Hrvatskog zagorja koji posjetiteljima dočarava autentičan izgled zagorskog sela s početka 20. st.
Muzej "Staro selo" Kumrovec
© Muzej "Staro selo" Kumrovec

Muzej "Staro selo" Kumrovec

in detail

Smješteno je u idiličnom krajoliku doline rijeke Sutle, između impozantne Cesargradske i Kunšperk gore, na prostoru koji je svojom ljepotom inspirirao i autora hrvatske himne Antuna Mihanovića.

Četrdesetak obnovljenih objekata tradicijskoga graditeljstva uči nas "kak su živeli naši stari". Uz sačuvanu arhitekturu hiže mazanke i hiže zidanke Muzej čuva i vrijedne predmete tematski postavljene prema različitim obrtima i običajima tipičnima za Hrvatsko zagorje. Uređeni postavi govore o običajima i svakodnevici seljaka te prikazuju i različite tradicijske obrte kojima su stanovnici zagorskih sela osiguravali egzistenciju svojim obiteljima. Tu su i tradicijske okućnice i vrtovi, sjenici i koci - sve ono što je činilo bogati mozaik života na selu.

Zadružno imanje obitelji Broz i rodna kuća Josipa Broza Tita (1892. - 1980.) nalaze se u središtu sela i imaju etnografski i povijesni postav.
U sačuvanim radionicama, opremljenima na starinski način, posjetitelji upoznaju način života i rada majstora kovača, kolara, lončara, medičara i svjećara, kožara, postolara, bačvara, prelje, tkalje…
Stalni izložbeni postavi predstavljeni su unutar sljedećih tema: "Stara pučka škola; Rodna kuća Josip Broza; Gospodarski objekt obitelji Broz; Kovačnica; Način života i stanovanja kovačke obitelji; Kovačko-potkivački obrt; Kolarstvo; Od konoplje i lana do platna; Zagorska svadba; Život mladog bračnog para; Majstori u radionici; Od zrna do pogače; Licitarski, medičarski i svjećarski obrt; Izrada pučkih svirala i drvenih dječjih igračaka; Život u komorici; Lončarski obrt; Život i gospodarstvo zagorske obitelji; Bačvarsko-pintarski obrt; Košaraštvo; Krovovi zagorskog sela; Vatrogasci - čuvari naslijeđa".

Umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskog zagorja te medičarski obrt na području sjeverne Hrvatske, koji su prezentirani u stalnom postavu, zaštićeni su kao nematerijalna kulturna baština.
Uz stalne izložbene postave postoje i izložbeno-galerijski prostori u kojima se održavaju prigodne izložbe.
Tijekom sezone, od 1. travnja do 30. listopada, organiziraju se prezentacije i demonstracije tradicijskih obrta. Posjetitelji mogu upoznati način na koji lončari oblikuju posude na nožnome lončarskom kolu, kako se izrađuju drvene dječje igračke i svirale te licitarska srca, kako kovač kuje u kovačnici, kako se tka platno, kako kožari obrađuju kožu, postolari izrađuju obuću, a češljari rade češljeve od roževine.
Prezentacije i demonstracije tradicijskih obrta organiziraju se uz prethodnu najavu.

Materijalna i nematerijalna baština Hrvatskog zagorja čuva se i rekonstrukcijama pojedinih tradicijskih običaja kao što su Ophodi Zvezdara, obilježavanje "Jurjeva", "Zagorska svadba", "Subota u etno-selu" (termini njihova održavanja objavljuju se u medijima ili se mogu saznati na upit u Muzeju).
Muzej "Staro selo"
Admission
3,00/1,5 EUR
The museum on google maps:

keywords

Visitor entrance

Muzej "Staro selo"
Ul. Josipa Broza 19
49295 Kumrovec
Croatia
view on a map

Opening Times

Sun
09:00 - 19:00
Mon
09:00 - 19:00
Tue
09:00 - 19:00
Wed
09:00 - 19:00
Thu
09:00 - 19:00
Fri
09:00 - 19:00
Sat
09:00 - 19:00
1st April to 30th September 9 A.M.-7 P.M.
from 1st October to 31. March every day from 9 A.M.-4 P.M.

Museum is closed: 1st january, Easter, 1st November, 25th and26th December

euromuse.net - The exhibition portal for Europe