STAM - stadsmuseum gent

 

in short

In het STAM kan u terecht voor het verhaal van Gent. Het Stadsmuseum op de Bijloke is de perfecte introductie en toegangspoort tot de stad.
Entry of STAM
© Phile Deprez
Logo: STAM - stadsmuseum gent

STAM - stadsmuseum gent

in detail

het verhaal van gent

Gent is een stad van alle tijden. Het STAM is het ideale beginpunt voor een bezoek aan de stad. U ontdekt er wat Gent nu precies tot Gent maakt. Daarna stuurt het STAM u de stad in om het allemaal met eigen ogen te zien en aan den lijve te ondervinden.
Het STAM toont het verhaal van de stad aan de hand van meer dan 300 tot de verbeelding sprekende collectiestukken en interactieve multimedia. Dit gebeurt in een historisch kader met een eigentijdse aanpak, net als Gent zelf. In een reis door de tijd worden de vele lagen van Gent leesbaar. Het begint in het verleden met de groei en bloei van de middeleeuwse grootstad. Uit eeuwen geschiedenis ontstond de hedendaagse stad van kennis en cultuur. Op het einde van het parcours blikt het STAM vooruit naar de toekomst van Gent.

een bijzondere plek vlak bij het stadscentrum

Het STAM bevindt zich in de schitterende 14de-eeuwse Bijlokeabdij. Alleen al dit gebouwencomplex is een bezoek meer dan waard. De Bijlokesite, een groene cultuurhaven aan de oevers van de Leie, ligt op 1 aangename kilometer van het centrum. U komt er vlot te voet, met de fiets, de tram of per boot!
STAM - Stadsmuseum Gent
Het STAM ligt op de historische Bijlokesite. Deze vroegere hospitaalsite wordt elke dag meer de cultuurcampus die ze wil zijn. De Bijloke is niet alleen het thuis van het STAM, maar ook van een tiental andere organisaties uit cultuur en onderwijs. Een groene cultuurhaven vlakbij het centrum van Gent.
Het STAM neemt verschillende gebouwen in op de Bijlokesite.  In de aanloop naar de opening werd er druk gebouwd, verbouwd en gerestaureerd. De gebouwen voegen een extra dimensie toe aan het verhaal van de stad.
Het schitterende gebouwenpatrimonium is op zich al een bezoek waard. Een blikvanger is de middeleeuwse gotische abdijrefter met unieke pre-Eyckiaanse muurschilderingen.
De Bijlokeabdij en het Bijlokeklooster kennen een rijke historiek, die begon in de 13de eeuw. Met het STAM gaat dit cultureel erfgoed een nieuwe fase in.
Aan de (ver)bouwactiviteiten op deze historische site voor en door het STAM ging en gaat grondig vooraf. Wie in Gent naar de toekomst kijkt, moet altijd rekening houden met het verleden.
Admission
Individual: 6,00 EUR, Reductions: 4;50 EUR (groups of 15 or more, over-55s), 19-25 years: 1,00 EUR, Under-19s: free
The museum on google maps:

keywords

architecture, history, middeleeuws, gebouwen, cultuur, stadsmuseum, stedenbouw, stedelijkheid

Visitor entrance

STAM - Stadsmuseum Gent
Godshuizenlaan 2
9000 Ghent
Belgium
view on a map

Opening Times

Sun
10:00 - 18:00
Mon
-
Tue
10:00 - 18:00
Wed
10:00 - 18:00
Thu
10:00 - 18:00
Fri
10:00 - 18:00
Sat
10:00 - 18:00
Closed on Mondays and on December 24th, 25th, 31st and January 1st

euromuse.net - The exhibition portal for Europe