Rubenshuis

 

in short

Antwerpen en Rubens: het hoogtepunt van dit rijke verleden spreekt tot de verbeelding in het Rubenshuis. Het is de plek waar u het dichtst bij de leefwereld van de grote barokschilder komt.
The Porchway of the Rubens House
© Beeldarchief Collectie Antwerpen

Rubenshuis

in detail

SCHILDERKUNST

Het museum bezit een overzichtelijke en coherente collectie schilderijen waardoor de bezoeker inzicht krijgt in het leven, werk, de tijd en inspiratiebronnen van Rubens.
Rubens’ eigen werk
Het Rubenshuis toont heel wat werk van de meester zelf. Interessant is dat verschillende stadia van zijn schilderproductie aan bod komen zoals voorstudies, een onafgewerkt schilderij, portretten, originele meesterwerken en kopieën.

RUBENS' OMGEVING

Tot de collectie van het museum behoren werken van belangrijke tijdgenoten, leermeesters, medewerkers en assistenten van Rubens.

KUNST- EN GEBRUIKsVOORWERPEN

Na het overlijden van Rubens geraakte zijn kunstverzameling en de inboedel van de woning snel verspreid.
Hierdoor is het niet mogelijk om gebruiksvoorwerpen aan te kopen waarvan met zekerheid kan gezegd worden dat ze deel uitmaakten van Rubens’ huisraad. De meubelen en voorwerpen die getoond worden, zijn echter wel authentieke voorwerpen uit Rubens’ tijd. Hij zou de meeste ongetwijfeld herkennen.
Van een aantal kunstvoorwerpen die te zien zijn in het museum zoals bustes, beeldjes, een tazza en een zilveren kan en schaal weten we via archiefonderzoek dat ze vroeger deel uitmaakten van de kunstverzameling van Rubens. Deze was in zijn tijd de grootste van de Nederlanden.

HET HUIS EN DE TUIN

Het Rubenshuis is meer dan een kunstcollectie ondergebracht in een huis. De architectuur en de renaissancetuin zijn even essentiële onderdelen van het museumverhaal.
Rubenshuis
Admission
8,00/6,00EUR/0-12y free/12-26y 1,00 EUR
The museum on google maps:

keywords

Visitor entrance

Rubenshuis
Wapper 9-11
2000 Antwerp
Belgium
view on a map

Opening Times

Sun
10:00 - 17:00
Mon
-
Tue
10:00 - 17:00
Wed
10:00 - 17:00
Thu
10:00 - 17:00
Fri
10:00 - 17:00
Sat
10:00 - 17:00
It is closed for the public holidays on 1 and 2 January, 1 May, Ascension Day, 1 and 2 November, and on 25 and 26 December. Exceptionally, it is open on Easter Monday and on Whit Monday.

euromuse.net - The exhibition portal for Europe