Rauman museo, Vanha Raatihuone

 

in short

Kaupunkihistoriaan ja pitsinnypläykseen liittyvää esineistöä Chr. Schröderin suunnittelemassa, 1776 valmistuneessa raatihuonerakennuksessa.
Rauma Museum
© Rauma Museum
Logo: Rauman museo, Vanha Raatihuone

Rauman museo, Vanha Raatihuone

in detail

Vanha Raatihuonerakennus on ollut Rauman museon käytössä 1900-luvun alusta asti. Rakennus on valmistunut vuonna 1776.
Hyväksytyiksi tulleet rakennuspiirustukset laati Turun kaupunginarkkitehti Christian Schröder. Suunnitelmia oli tehnyt myös rakennustöistä vastannut turkulainen muurarimestari Johan Schytt ja alustavia luonnoksia Rauman kaupungin omat raatimiehet. Jyrkän katon ja siitä nousevan tornin suunnittelussa ja toteutuksessa tarvittiin kokeneita kirkonrakentajia. Sellaisia olivat läheisen Lapin seurakunnan lukkari Job Höckert, joka vastasi katosta ja Turun seudulla toiminut rakennusmestari Anders Wahlberg, jonka käsialaa on raatihuoneen torni. Tornin muoto on sukua saman suunnittelijan tapuleille.

Rauman Vanha Raatihuone edustaa lähinnä barokkityyppiä, mutta rakennuksen perusmuoto, kaksikerroksinen tornilla varustettu raatihuone on tuttu jo keskiajan kaupungeissa. Alkuperäisessä asussaan säilyneitä 1700-luvun raatihuoneita on Rauman lisäksi ainoastaan Porvoossa.

Yläkerrassa oli raatisali, toimisto ja arkistotiloja, alakerrassa poliisien putka sekä myymälätiloja.

Tällä hetkellä on Vanhalla Raatihuoneella esillä kaupungin historiaan, merenkulkuun ja pitsinnypläykseen liittyvää esineistöä. Myös pitsinnyplääjän työnäytökset ovat useita vuosikymmeniä kuuluneet museon nähtävyyksiin, vaikka nyplääjä ei koko ajan olekaan paikalla.


Museo tallentaa, tutkii ja tekee tunnetuksi oman alueensa kulttuuria. Esinekokoelmien lisäksi museo tallentaa arkisto-aineistoa ja valokuvia. Museon oman dokumentointityön aikana otetaan myös valokuvia ja äänitetään haastatteluja. Museon tutkimuksia esitellään näyttelyiden, julkaisujen ja yleisöluentojen muodossa.

Maailmanperintökohde Vanha Rauma on ainutlaatuinen toimintaympäristö, ja puukaupunkialueen esittely on Rauman museon erityistehtävänä.
Rauman museo, Vanha Raatihuone
Admission
3,00 EUR
The museum on google maps:

keywords

Visitor entrance

Rauman museo, Vanha Raatihuone
Vanha Raatihuone, Kauppakatu 13
26100 Rauma
Finland
view on a map

Opening Times

Sun
11:00 - 17:00
Mon
-
Tue
12:00 - 17:00
Wed
12:00 - 17:00
Thu
12:00 - 17:00
Fri
12:00 - 17:00
Sat
10:00 - 14:00

euromuse.net - The exhibition portal for Europe