Predjamski grad in Jama pod gradom

 

in short

Le deset kilometrov od Postojnske jame je Predjamski grad, eden od najosupljivejših gradov na svetu. Že več kot osemsto let ponosno stoji sredi 123 metrov visoke skalne stene. Pod Predjamskim gradom se skriva Predjamski jamski sistem, ki ponuja veliko možnosti za posebna
doživetja.
The Predjama Castle is the only preserved cave castle in Europe
© Miha Krivic for Postojnska jama
Logo: Predjamski grad in Jama pod gradom

Predjamski grad in Jama pod gradom

in detail

Predjamski grad kraljuje nad okolico v idilični vasici Predjama, nedaleč od Postojnske jame. Slikovit, mogočen, izzivalen, skrivnosten in neosvojljiv že več kot osemsto let stoji sredi navpične stene, visoke sto triindvajset metrov. Njegovo romantično privlačnost še dodatno poudarja idilična reka Lokva, kigloboko pod gradom ponikne v podzemlje.

Kot edini ohranjeni jamski grad v Evropi Predjamski grad ponuja edinstven vpogled v gradbene tehnike in iznajdljivost srednjeveških ljudi, ki so iskali in našli varno zatočišče tik ob vhodu v jamo. Med obleganjem v petnajstem stoletju je grad ponudil pribežališče njegovemu najslavnejšemu in tudi najzloglasnejšemu lastniku – Erazmu Predjamskemu. Privlačna in navdihujoča legenda o pogumnem roparskem vitezu Erazmu, ki je ostal nepremagan, dokler ga ni izdal eden njegovih služabnikov, še vedno živi v ljudskem izročilu. Hrabri vitez se je namreč v svojem varnem gradu brez večjih težav več kot leto dni upiral oblegovalcem.

Kraški svet pod gradom s svojim jamskim sistemom je odlično zaledje, v njem je skrivni rov, ki vodi na svobodo, vir pitne vode, dodatno skrivališče in prostor za shranjevanje hrane – vse, kar se je med obleganjem izkazalo za nepogrešljivo, dragoceno in bistveno.

Sprehod skozi grad ponuja vpogled v vsakodnevno življenje v srednjem veku. V petih nadstropjih je skoraj vse, kar gradu pritiče: jedilnica, viteška soba, prostori za vojake in služinčad ter mučilnica in ječa. Grad se ponaša s čudovitim razgledom na dolino reke Lokve, preplet rovov pod njim pa obiskovalce popelje v podzemni kraški svet. Toda prikaz nekdanje rabe posameznih soban ni edino, kar grad lahko ponudi obiskovalcem. Sprehod skozenj jasno razkriva njegov poseben položaj in tehniko gradnje. Ves zadnji zid je v resnici kar skala, na katero se grad naslanja. Sezidan je bil tako vešče, da je težko ugotoviti, kjer se neha naravna stena in začne zgrajeni zid. Ta dvojnost naravnih in umetnih značilnosti je prav tako navdihujoča kot večstoletna zgodovina ter očarljiva in romantična legenda o vitezu Erazmu.
Predjamski grad in Jama pod gradom
Predjamski grad kraljuje nad okolico v idilični vasici Predjama, nedaleč od Postojnske jame. Slikovit, mogočen, izzivalen, skrivnosten in neosvojljiv že več kot osemsto let stoji sredi navpične stene, visoke sto triindvajset metrov. Kot edini ohranjeni jamski grad v Evropi Predjamski grad ponuja edinstven vpogled v gradbene tehnike in iznajdljivost srednjeveških ljudi, ki so iskali in našli varno zatočišče tik ob vhodu v jamo. Kraški svet pod gradom s svojim jamskim sistemom je odlično zaledje, v njem je skrivni rov, ki vodi na svobodo, vir pitne vode, dodatno skrivališče in prostor za shranjevanje hrane – vse, kar se je med obleganjem izkazalo za nepogrešljivo, dragoceno in bistveno.
Admission
Predjama Castle: Individuals: adults € 11.90, student 16 - 25 years € 9.50, children under 16 years € 7.10. Organized groups: adults € 10.40, students 16 - 25 € 8.30, children under 16 € 6.70. Cave under Predjama Castle: Individuals: adults € 8.90, student 16 - 25 years € 7.10, children under 16 years € 5.30. Organized groups: adults € 7.70, students 16 - 25 € 6.20, children under 16 € 5.00. Combined ticket for visiting the Predjama Castle and Cave under Predjama Castle (from May - end of September): Individuals: adults € 17.60, student 16 - 25 years € 14.10, children under 16 years € 10.60. Organized groups: adults € 15.30, students 16 - 25 € 12.20, children under 16 € 10.00.
The museum on google maps:

keywords

architecture, history, prehistory, natural history, castles, palaces & gardens, jamski grad, predjama, erazem lueger, netopirji, srednjeveška legenda

Visitor entrance

Predjamski grad in Jama pod gradom
Predjama
6230 Postojna
Slovenia
view on a map

Opening Times

Sun
-
Mon
-
Tue
-
Wed
-
Thu
-
Fri
-
Sat
-
Predjama Castle:
I-III 10:00 - 16:00
IV 10:00 - 17:00
V-VI 9:00 - 18:00
VII-VIII 9:00 - 19:00
IX 9:00 - 18:00
X 10:00 - 17:00
XI-XII 10:00 - 16:00

Cave under Predjama Castle:
V - IX 11:00, 13:00, 15:00, 17:00

euromuse.net - The exhibition portal for Europe