Postojnska Jama

 

in short

Postojnska jama že več kot dvesto let privlači množice obiskovalcev z vsega sveta. Doslej raziskani deli postojnskega jamskega sistema obsegajo štiriindvajset kilometrov, kar pomeni, da je Postojnska jama največja in najbolj obiskana jama klasičnega krasa v Evropi.
Jamski dvorec, vhod v Postojnsko jamo / Cave Mansion, the entrance to the Postojna Cave
© Miha Krivic for Postojnska jama
Logo: Postojnska Jama

Postojnska Jama

in detail

Postojnska jama je najbolj znana jama na svetu. Hkrati je najpomembnejša turistična znamenitost Slovenije in eden največjih kraških spomenikov na svetu. Je edini kraj na svetu, kjer se skozi podzemno pokrajino lahko popeljete z električnim vlakcem in si od blizu ogledate najslavnejšega prebivalca tega podzemeljskega kraljestva – človeško ribico.

Fantastičen preplet predorov, rovov, galerij in dvoran, osupljiva raznolikost kraških pojavov in lahek dostop so zagotovo glavni razlogi za izjemno priljubljenost jame in veliko število obiskovalcev (skoraj šestintrideset milijonov v več kot dvesto letih).

Pot ogleda Postojnske jame se začne na vstopni postaji jamske železnice, od kjer vlak pelje skozi umetni predor, zgrajen ob prenovitvi železniške proge (1964). Prvi naravni rov je črn in sajast, kar je posledica uničenega bencina med drugo svetovno vojno. Sledi bogato zakapana Gotska dvorana, pa Plesna dvorana, skoraj 200 let prizorišče različnih prireditev. Med ogledovanjem naravnih skulptur obiskovalci z vlakom prevozijo dva kilometra dolgo razdaljo do Velike gore, kjer izstopijo in ogled nadaljujejo peš. Pot jih vodi preko Velike gore (Kalvarije), čez Ruski most v Lepe jame, skozi Špagetno, Belo in Rdečo dvorano, vse do Briljantovega rova, kjer se nahaja najznamenitejši kapnik in hkrati simbol Postojnske jame – Briljant. Pot vodi še mimo akvarija s človeškimi ribicami v Koncertno dvorano, kjer se obiskovalci seznanijo z zgodovino najstarejšega podzemnega poštnega urada na svetu, kupijo spominek in ogled zaključijo z vstopom na vlak in vrnitvijo na površje.

Ali ste vedeli, da:
  • jamska železnica obstaja že od leta 1872, električna razsvetljava v Postojnski jami pa od leta 1883?
  • je v jami najstarejši podzemni poštni urad, zgrajen leta 1899?
  • je bilo med petintridesetimi milijoni obiskovalcev več kot sto petdeset predsednikov držav, kraljev in cesarjev?
Postojnska Jama
Jamski dvorec so po načrtih arhitekta Pietra Palumbe zgradili leta 1928. Dvorec je danes izhodišče za obisk Postojnske jame. Slavni stavek na vhodu »Immensum ad antrum aditus«, ki ga lahko prevedemo v »Vstopi popotnik v neizmerno jamo«, vabi vse obiskovalce, da vstopijo v jamo in jo raziskujejo.
Velikost in izstopajoče pročelje Jamskega dvorca prispeva k njegovi prepoznavnosti. Njegova lokacija neposredno ob vhodu v Postojnsko jamo pa simbolično združuje notranjost jame in vse, kar obiskovalec potrebuje izven nje.
Dvorec je danes sodobno prireditveno središče. Je odlična izbira za poslovne dogodke, bodisi da gre za seminarje, konference ali protokolarne dogodke.

Admission
Individuals: adults € 23.90, students 16 - 25 years € 19.10, children under 16 years € 14.30. Organized groups: adults € 20.80, students 16 - 25 years € 16.60, children under 16 years € 13.50. There are many possibilities of combined tickets with other sites and exhibitions. The admission fee for children under 6 years for visits to all sights is 1 EUR and includes basic accident insurance.
The museum on google maps:

keywords

history, natural history, kras, postojna, turistična jama, geologija, kapniki, podzemna pošta, jamski vlak

Visitor entrance

Postojnska Jama
Jamska cesta 30
6230 Postojna
Slovenia
view on a map

Opening Times

Sun
-
Mon
-
Tue
-
Wed
-
Thu
-
Fri
-
Sat
-

euromuse.net - The exhibition portal for Europe