Nationalmuseet

 

in short

Nationalmuseet er et levende kulturhus med et rigt udbud af udstillinger og aktiviteter. Her kan man bevæge sig tusinder af år tilbage i tiden og få indblik i kulturer fra det meste af kloden.
The Main entrance
© Photo: Per Morten Abrahamsen
Logo: Nationalmuseet

Nationalmuseet

in detail

Nationalmuseets udstillinger dækker mere end 10.000 års historie og byder på genstande, fortællinger og indtryk fra mange forskellige kulturer. Det er et stort museum, hvis egen historie går helt tilbage til 1600-tallets kongelige Kunstkammer. Dengang var det almindeligt at konger havde deres egne raritetskabinetter med samlinger af eksempelvis kunst, våben, antikviteter, ting fra fremmede lande og så videre. I dag råder museet over mere end en million genstande. Selvom kun en brøkdel af disse vises i de forskellige udstillinger, er der nok at gå på opdagelse i – mange af de udstillede genstande er enestående i verdenssammenhæng.

De første mennesker
"Danmarks Oldtid" viser sporene efter de første mennesker i Danmark for 115.000 år siden. Gennem arkæologiske fund fører udstillingen sine besøgende fra istidens rensdyrjægere gennem stenalderen, bronzealderen og jernalderen op til vikingetidens Danmark.

Kristendommen kommer til Danmark
Den danske middelalder begyndte med kristendommens officielle indførelse i landet, og kirken kom til at spille en stor rolle i samfundet. Derfor er udstillingen "Middelalder og Renæssance" rig på religiøse ting. Udover kirkekunst, våben og kunsthåndværk vises også dragter. Nationalmuseet har verdens største samling af hverdagstøj fra middelalderen. Det stammer fra nordboere i Grønland, som blev begravet i deres hverdagstøj.

Danmarkshistorier
De sidste 350 år af Danmarks og danskernes historie fortælles i “Danmarkshistorier: 1660-2000”. For at fortælle historier om hverdag og højtid, om den danske stat og nation og om forskellige livsformer vises så forskellige ting som kongeportrætter og kaffekopper, manglebrætter og mælkejunger, p-piller og parykker, jukebox og julepynt.

Har du penge …
På Nationalmuseet findes også en udstilling med mønter og medaljer. En af de nyeste medaljer viser Storebæltsbroen, som forbinder øerne Sjælland og Fyn.

Den store verden
I "Jordens Folk" kan man begive sig på verdensrejse og blandt andet komme forbi en totempæl fra Nordamerika, masker fra Afrika, hinduistiske gudebilleder, et indonesisk modelskib bygget af kryddernelliker, en kejserdragt fra Kina og figurer af dræberånder fra Grønland.

"Skatkamrene" byder på omfangsrige etnografiske studiesamlinger. Her kan man også give sin lugtesans en museumsoplevelse i en lille duftudstilling knyttet til Kina og Japan.

Hieroglyffer, mumier og keramik
I "Antiksamlingen" kan man se gudestatuer, mumier, keramik, ting om sport, teater og musik. Alt sammen ting, der fortæller om hverdag og fest, politik og religion, om livet, kærligheden og døden i oldtidens antikke verden.

Specielt for børn
Som noget særligt findes der på Nationalmuseet et område dedikeret til de yngste besøgende. I ”Børnenes Museum” kan børn sammen med voksne røre og bruge kopier af dagligdagsting fra forskellige kulturer og tidsperioder. Eksempelvis kan man gå på besøg i oldefars og oldemors skole eller prøve tøj fra deres klædeskab. Man kan også tage på rejse som skibsdreng og måske forestille sig at man kommer til Pakistan hvor man kan købe krydderier og andre varer på basaren. Vil man længere tilbage i tiden kan man besøge en middelalderborg eller drømme sig ud på togt i en kopi af et lille skib fra vikingetiden.

Originale interiører
Nationalmuseet er et gammelt palæ, der blev bygget i 1700-tallet. På museet findes stadig rum med den originale udsmykning. Man kan blandt andet se "Riddersalen", som er Danmarks fineste og bedst bevarede rokokorum.
Fra museet udgår også omvisninger til "Klunkehjemmet" – en lejlighed med originalt interiør fra 1890.

Hvis man under sit besøg trænger til et lille hvil eller en forfriskning, findes der både en restaurant og en cafe på museet. Der er også en museumsbutik, hvor man kan købe bøger, kopier af udvalgte museumgenstande og meget andet.
Prinsens Palæ
Admission
Free admission
The museum on google maps:

Visitor entrance

Prinsens Palæ
Ny Vestergade 10
DK-1471 Copenhagen
Denmark
view on a map

Opening Times

Sun
10:00 - 17:00
Mon
-
Tue
10:00 - 17:00
Wed
10:00 - 17:00
Thu
10:00 - 17:00
Fri
10:00 - 17:00
Sat
10:00 - 17:00
Closed: 24.12, 25.12 & 31.12.

euromuse.net - The exhibition portal for Europe