Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva

 

in short

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva funcţionează în Palatul Magna Curia si ofera publicului iubitor de istorie interesante expozitii permanente, precum si o mare diversitate de expozitii temporare: de la istorie, pana la arte plastice.
the museum building
© Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva
Logo: Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva

in detail

Începutul muzeului Devean se leagă de momentul înfiinţării „Societăţii de Istorie şi Arheologie a Comitatului Hunedoara” în 1880. Statutul aceasteia prevedea înfiinţarea unui muzeu de antichităţi, obiectiv realizat doi ani mai târziu. 

Colecţiile muzeului au fost depozitate într-o casă particulară şi, din 1890, în şase săli de clasă ale Şcolii de Ştiinţe Exacte, actualmente Colegiul Naţional Decebal Deva. Muzeul, după periplul prin locaţiile amintite, primeşte ca şi sediu Castelul Magna Curia. La conducerea Muzeului din Deva s-au aflat cercetători care s-au impus în cultura ştiinţifică din care îi amintim pe Téglás Gabor, Iosif Mallasz, Octavian Floca. În urma deciziei Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor din 4 iulie 1994,  a fost  schimbată denumirea instituţiei în Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva funcţionează în Palatul Magna Curia, edificiu care, începând cu anul 1998, a intrat într-un proces de restaurare, încheiat în anul 2006, când s-a făcut şi recepţia clădirii. La sfârşitul anului 2011 s-a finalizat şi reabilitarea corpului administrativ ce cuprinde pe lângă ansamblul de birouri şi  depozitele necesare păstrării colecţiilor muzeale la standardele impuse de legislaţie. În prezent ansamblul expoziţional al MCDR se află în reorganizare, iar patrimoniul în plin proces de reevaluare.

La ora actuală la parterul Magnei Curia poate fi vizitată expoziţia de bază de Ştiinţe Naturale, intitulată „Trecut şi prezent în natura hunedoreană” precum şi o încăpere dedicată istoriei secolului al XIX-lea din judeţul Hunedoara şi denumită „Ambient nobiliar de secol XIX”, ambele expoziţii fiind vernisate în prima jumătate a anului 2012. Deocamdată, în celelalte spaţii sunt organizate diferite expoziţii temporare. În spatele clădirii Magna Curia a fost realizat, tot în 2012, un Lapidarium, deschis publicului.

Totodată, periodic sunt organizate expoziţii temporare prin care se încearcă să se valorifice cât mai multe aspecte reprezentative pentru bogatul patrimoniu deţinut de instituţia noastră. Prin aceste expoziţii Muzeul Civilizaţiei Dacice si Romane Deva a reuşit să-şi păstreze porţile deschise publicului vizitator.

În plus, MCDR este implicat în derularea mai multor proiecte de anvergură, unul dintre ele fiind cel intitulat „Ruta Împăraţilor Romani”, situl de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana fiind selectat alături de alte patru asemenea obiective pentru a fi inclus în acest proiect reprezentativ ce are ca scop diversificarea ofertei turistice europene şi creşterea vizibilităţii zonei Dunării inferioare şi de mijloc ca o destinaţie atractivă şi durabilă.

Conducerea instituţiei a avut în vedere şi reabilitarea, în cursul ultimilor ani, a spaţiilor expoziţionale şi a clădirilor în care funcţionează secţiile din teritoriu: Sectia de Istorie Locala si Etnografie Brad, Sectia de Etnografie si Arta Populara Orastie, si Sectia de Arheologie Sarmizegetusa şi Complexul memorial „Aurel Vlaicu”, dar şi Complexul de monumente de la Ţebea.
Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane
Admission
10 LEI
Muzeul memorial "Aurel Vlaicu"
În casa părintească din satul natal, renovată de Ion Vlaicu în decursul anilor, dar păstrată tot cu fruntar şi ornamente din tencuială, cu geamuri mari şi luminoase, s-a deschis, începând cu anul 1952, un muzeu memorial ,,Aurel Vlaicu”, îngrijit de urmaşii aviatorului. O placă memorială aşezată pe pereţii casei încă din 1925 de către Despărţământul Orăştie al ASTRE-i şi Liceul ,,Aurel Vlaicu” din acelaşi oraş, aminteşte că: ,,În această casă s-a născut la 1882 cel dintâi zburător al Ardealului AUREL VLAICU, biruitorul văzduhurilor, prin aeroplanul care era propria lui invenţie şi construire. Pătruns de necesitatea istorică a desfiinţării graniţei dintre fraţi, şi EL a indicat, ca un înainte mergător, drumul pe care avea să-l urmeze naţiunea română în 1916 pentru biruinţa şi înfăptuirea aspiraţiilor ei seculare. Ucenic al ideii de întregire şi dezrobire naţională, el a simţit cu sângele tinereţii sale, în 1913, începutul acestui drum de naţiune. În veci să fie binecuvântată amintirea lui şi a neamului din care a odrăslit! ASTRA Orăştie, 8 iunie 1925, Liceul ,,Aurel Vlaicu” Orăştie”. Monumentul ridicat lui Vlaicu în satul natal a fost din iniţiativa lui Ion Pilat (1873-1954), iscusit meşter mecanic la Şantierele navale din Galaţi. Autorul lucrării a fost sculptorul Dimitriu Bârlad, iar inaugurarea monumentului a avut loc în 1933.
Sarmizegetusa - Muzeul orasului roman
Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa a fost primul oraş întemeiat în provincia Dacia de către împăratul Traian, suprapunând un castru ce a funcţionat în perioada dintre cele două războaie dintre romani şi daci. Oraşul mai dispunea şi de un territorium în jur, o zonă imensă care se întindea din Munţii Apuseni, până la Dunăre. Aici se regăsesc ferme (villa rustica) sau aşezări de rang inferior cum au fost Aquae (astăzi Călan Băi) sau Germisara (astăzi Geoagiu Băi), care gravitau în jurul metropolei.

În urma cercetărilor arheologice astăzi se pot vizita monumente din afara zidurilor de incintă precum zona templelor sau amfiteatrul, în timp ce în interiror se regăsesc palatul procuratorului financiar al provinciei Dacia Apulensis (Domus Procuratoris) şi forul.Muzeul Arheologic Sarmizegetusa a apărut ca o necesitate logică pentru adăpostirea numeroaselor piese descoperite în timpul săpăturilor arheologice, dar şi pentru a stopa migrarea lor spre alte locuri sau instituţii.
Admission
10 lei
The museum on google maps:

keywords

Visitor entrance

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane
B-dul 1 Decembrie Nr. 39
330005 Deva
Romania
view on a map

Opening Times

Sun
10:00 - 18:00
Mon
-
Tue
10:00 - 18:00
Wed
10:00 - 18:00
Thu
10:00 - 18:00
Fri
10:00 - 18:00
Sat
10:00 - 18:00
winter opening hours: Tue-Sun 9.00 – 17.00

Visitor entrance

Muzeul memorial "Aurel Vlaicu"
Aurel Vlaicu
335401 Aurel Vlaicu
Romania
view on a map

Opening Times

Sun
10:00 - 18:00
Mon
-
Tue
10:00 - 18:00
Wed
10:00 - 18:00
Thu
10:00 - 18:00
Fri
10:00 - 18:00
Sat
10:00 - 18:00

Visitor entrance

Sarmizegetusa - Muzeul orasului roman
Str. Principală
337415 Sarmizegetusa Regia
Romania
view on a map

Opening Times

Sun
10:00 - 18:00
Mon
-
Tue
10:00 - 18:00
Wed
10:00 - 18:00
Thu
10:00 - 18:00
Fri
10:00 - 18:00
Sat
10:00 - 18:00

euromuse.net - The exhibition portal for Europe