Muzeji Ivana Meštrovića - Crkva Presvetog Otkupitelja

 

in short

Crkva Presvetog Otkupitelja posljednje je počivalište velikoga hrvatskog kipara Ivana Meštrovića (1883. - 1962.), kao i najbližih članova njegove obitelji.
Muzeji Ivana Meštrovića - Crkva Presvetog Otkupitelja
© Muzeji Ivana Meštrovića
Logo: Muzeji Ivana Meštrovića - Crkva Presvetog Otkupitelja

Muzeji Ivana Meštrovića - Crkva Presvetog Otkupitelja

in detailDarovnim ugovorom između Ivana Meštrovića i Narodne Republike Hrvatske iz 1952. g., Crkva Presvetog Otkupitelja – grobnica obitelji Ivana Meštrovića postaje dijelom ostavštine Ivana Meštrovića (uz objekte u Zagrebu i Splitu) i definira se kao crkva za služenje mise, kao mjesto za pokop članova obitelji Ivana Meštrovića te kao javni prostor otvoren za posjetitelje.


Unutarnje uređenje, na kojemu su osim Meštrovića radili i njegovi učenici, odiše harmonijom i pročišćenim oblicima izvedenim u stilistici art decoa. Zidna oplata, rastvorena izmjeničnim pravokutnim i polukružnim nišama, urešena je reljefima evanđelista, te scenom Porođenja i Oplakivanja, a nad oltarom se uzdiže golo tijelo Vječno raspetoga, kojega na krilima nose serafini.

Dekoracija svoda kupole, prvobitno zamišljena u tehnici mozaika, a zatim u obliku freski, nije dovršena. Na tjeme kupole fiksirane su šperploče i na njima su prikazani Spasitelj (ulje), i Mojsije, Sfinga i Arhanđeli (ugljen i krejon).


U podnožju brežuljka s crkvom nalazi se novosagrađeni objekt za prijem posjetitelja.
Crkva Presvetog Otkupitelja
Građevinu oblikovanu čistim geometrijskim elementima i nadsvođenu kupolom, Meštrović je osmislio kao spoj memorijalnog, umjetničkog i sakralnog objekta, a realizirali su je arhitekti Harold Bilinić i Lavoslav Horvat te graditelj Marin Marasović. Građevni radovi trajali su od 1926. do 1931. g., dok se opremanje crkve (vratnice, zvono, reljefi, uređenje interijera i okoliša, crkveni inventar) nastavilo do 1937. g., s tim da ona ni do danas nije potpuno dovršena (ikonografsko-likovno rješenje kupole). Crkva tvori prostorni akcent na brežuljku usred Petrova polja, odakle se pruža pogled na plodne oranice i rijeku Čikolu, nedaleko od obiteljske kuće Meštrovića u Otavicama.
Admission
Adults: 2 ,00 EUR / Pupils: 1,50 EUR. Members of ICOM, HMD, academy and history of art students: free admission
The museum on google maps:

keywords

Visitor entrance

Crkva Presvetog Otkupitelja
Otavice
Otavice
Croatia
view on a map

Opening Times

Sun
10:00 - 14:00
Mon
-
Tue
10:00 - 14:00
Wed
10:00 - 14:00
Thu
10:00 - 14:00
Fri
10:00 - 14:00
Sat
10:00 - 14:00
Closed on Monday

Summer: Tuesday to Sunday 8-12h and 17-20h

Winter: Tuesday to Sunday 10-14h

euromuse.net - The exhibition portal for Europe