Muzej za umjetnost i obrt

 

in short

Muzej za umjetnost i obrt je institucija koja čuva tradicionalne vrijednosti narodnog obrta, no u svom postavu predstavlja i stvaranje nove estetske kulture građanskog sloja.
Muzej za umjetnost i obrt
© Muzej za umjetnost i obrt
Logo: Muzej za umjetnost i obrt

Muzej za umjetnost i obrt

in detail

Muzej za umjetnost i obrt, osnovan je 17. veljače 1880. kao jedna od prvih takvih institucija u Europi. Utemeljen je na inicijativu Društva umjetnosti i njegova tadašnjeg predsjednika Izidora Kršnjavoga s namjerom da se stvori "zbirku uzoraka za majstore obrtnike i umjetnike koji treba da ponovo unaprijede proizvodnju predmeta svakodnevne upotrebe". Osnovna nit njegova djelovanja bila je ponajprije usmjerena na očuvanje tradicionalnih vrijednosti narodnog obrta, ali i na stvaranje nove estetske kulture građanskog sloja. U tu je svrhu, 1882. g. uz Muzej osnovana i Obrtna škola, današnja Škola primijenjene umjetnosti i dizajna.

Muzej je smješten u najužem centru zagrebačkog Donjeg grada koji je tijekom druge polovice 19. st. nastajao južno od stare povijesne jezgre; reprezentativna historicistička palača u stilu njemačke neorenesanse, građena prvenstveno kao palača Muzeja, svojim pročeljem i danas upotpunjuje scenografiju jednog od najljepših zagrebačkih trgova.
Muzej za umjetnost i obrt danas ima značaj nacionalnog muzeja koji dosljedno dokumentira materijalnu kulturu življenja u plemićkim burgovima, dvorcima i palačama, oslikavajući praktičnu svakodnevnicu hrvatskog plemstva i građanstva, na ladanju i u gradu, tijekom brojnih stoljeća naše povijesti. Svojim bogatim fundusom u kojem se nalazi znatan broj predmeta inozemne proizvodnje, muzej nadilazi nacionalnu osnovu i čini značajnu vrijednost u okviru europske baštine.

Raspolažući s najvećim i najbogatijim fundusom u Hrvatskoj, Muzej za umjetnost i obrt čuva predmete lijepih i primijenjenih umjetnosti u vremenskom rasponu od 14. do 20. st. U zbirkama namještaja, metala, tekstila i modnog pribora, keramike, stakla, slikarstva, kiparstva, satova, fotografije i fotografske opreme, muzičkih instrumenata, grafičkog i industrijskog dizajna, arhitekture, bjelokosti, tiskarstva i knjigoveštva, oslikane i tiskane kože, devocionalija, pribora za pušenje i igračaka nalazi se više od 100.000 predmeta. O tako raznovrsnoj građi brinu muzejske restauratorske radionice specijalizirane za metal, keramiku i staklo, tekstil, slikarstvo i polikromnu skulpturu, koje djeluju u Muzeju.
U stalnom postavu Muzeja, koji se prostire kroz tri kata na više od 2.000 četvornih metara predstavljeno je oko 3.000 eksponata. Osim što pruža uvid u razvoj umjetničke i obrtničke proizvodnje od gotike do art décoa, u razvoj tehnoloških postupaka te uvid u povijesne smjene stilova u kojima se zrcale šira duhovna i intelektualna kretanja vremena, stalni postav predstavlja i odabrane suvremene autore.

Zasebno su izdvojene studijske zbirke sakralne umjetnosti, judaike, slikarstva, satova, bjelokosti, metala, stakla, keramike i tekstila unutar koje su izloženi najkvalitetniji odnosno najzanimljiviji umjetnički predmeti iz svake.
The museum on google maps:

keywords

Visitor entrance

Muzej za umjetnost i obrt
Trg Maršala Tita 10
10000 Zagreb
Croatia
view on a map

Opening Times

Sun
10:00 - 14:00
Mon
-
Tue
10:00 - 19:00
Wed
10:00 - 19:00
Thu
10:00 - 19:00
Fri
10:00 - 19:00
Sat
10:00 - 19:00

euromuse.net - The exhibition portal for Europe