Muzej za arhitekturo in oblikovanje

 

in short

Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) je osrednja slovenska muzejska ustanova, ki deluje na področju arhitekture, urbanizma, industrijskega in grafičnega oblikovanja ter fotografije.
Grad Fužine, Ljubljana
© MAO. Photo archive
Logo: Muzej za arhitekturo in oblikovanje

Muzej za arhitekturo in oblikovanje

in detail

Muzej zbira in hrani gradivo z navedenih področij, omogoča njegovo preučevanje ter predstavljanje javnosti. Muzejske zbirke obsegajo skoraj 150 000 različnih predmetov od načrtov, skic in modelov zgradb do različnega pohištva, drobnih premetov, aparatov, plakatov, različnih tiskovin in fotografij. V MAO so zastopani skoraj vsi vidni slovenski arhitekti in oblikovalci 20. stoletja ter številni fotografi; skupaj več kot 1000 avtorjev. Z zbiranjem in predstavljanjem dediščine MAO svojim obiskovalcem omogoča razumevanje preteklosti in prihodnosti arhitekture, oblikovanja in fotografije.
Muzej za arhitekturo in oblikovanje
Na obrežju reke Ljubljanice, umaknjen od vrveža mestnega središča, obdan z grajskim parkom, stoji edini še ohranjeni renesančni grad v Ljubljani. Grad so v 16. stoletju zgradili člani rodbine Khisel, bogati trgovci, humanisti in ljubitelji umetnosti. Okrog prostornega dvorišča z ostanki vodnjaka in mogočno lipo se razprostirajo z arkadnimi hodniki povezani prostori. Renesančna zgradba s štirimi obrambnimi stolpi skriva številne zgodovinske zanimivosti in stenske poslikave.
Admission
3,00 / 1,50 EUR
The museum on google maps:

keywords

applied arts & design, architecture, photography, european cultural history, history of art, castles, palaces & gardens, arhitektura, industrijsko oblikovanje, grafično oblikovanje, fotografija, grad, ljubljana

Visitor entrance

Muzej za arhitekturo in oblikovanje
Pot na Fužine 2
1000 Ljubljana
Slovenia
view on a map

Opening Times

Sun
10:00 - 18:00
Mon
-
Tue
10:00 - 18:00
Wed
10:00 - 18:00
Thu
10:00 - 18:00
Fri
10:00 - 18:00
Sat
10:00 - 18:00
Closed: on Mondays, 1 January, 1 November, 25 December and during preparations of exhibitions

euromuse.net - The exhibition portal for Europe