Muzej - Museo Lapidarium

 

in short

Muzej-Museo Lapidarium, osnovan 2006. godine, javna je ustanova koja obavlja muzejsko – galerijsku djelatnost.
Muzej-Museo Lapidarium
© Lapidarium Museum
Logo: Muzej - Museo Lapidarium

Muzej - Museo Lapidarium

in detail

Osnovna zadaća muzeja je da:  sistematski prikuplja, čuva, stručno i znanstveno obrađuje, sređuje, proučava, izlaže i publicira muzejsku građu; u suradnji s obrazovnim, kulturnim i drugim javnim ustanovama i organizacijama educira i provodi kulturne akcije;  organizira izložbe u zemlji i inozemstvu, tiska i izdaje stručnu i znanstvenu publikaciju, kataloge i časopise, grafičke listove, audiovizualne i druga izdanja u okviru muzejske djelatnosti. Muzejska se djelatnost odvija na temelju Zakona o muzejima, Odluci o osnivanju Muzeja, Statutu Muzeja te ostalim općim aktima Republike Hrvatske i međunarodnih konvencija o muzejskoj djelatnosti i etici. Od svog osnutka do danas broji mnoge projekte kvalitetnog sadržaja namijenjene različitim dobnim i interesnim skupinama kao i kvalitetnu nakladničku djelatnost.

Program rada Muzeja - Museo Lapidarium temelji se na interakciji, poštivanju i provođenju samih temelja  muzejske djelatnosti tj. poštivanja i provođenja Zakona o muzejima, te ostalih pravnih spisa – Odluke o osnivanju Muzeja, njegova Statuta, čemu se pridružuju primjena i usklađivanje zakona i pravilnika Republike Hrvatske, ali i međunarodnih konvencija vezanih za muzejsku djelatnost. Uz navedeno, radi  se na očuvanju kontinuiteta dosadašnjih postignuća i smjernica rada samog muzeja i pridružene Galerije Rigo, kao i na kretanju u susret ka novim mogućnostima primjene suvremenih saznanja iz područja teorije muzeologije, muzejskog poslovanja, uz naglasak na izlagačkoj i izdavačkoj djelatnosti te interpolaciji  sa ostalim područjima ljudskog djelovanja.

Budući da muzej čuva vrijednu zbirku kamenih spomenika od 1. – 18. st., pronađenih na lokalnim nalazištima, a da ih većina potječe iz Crkve Sv. Pelagija, te da je ista bila i jedan od temeljnih razloga osnivanja i izgradnje samog muzeja, kroz programsku sferu naglašavamo i iznimnu «lokalnu» vrijednost koja je već zabilježena u samim njegovim temeljima, te kroz nekoliko projekata godišnje slijede prezentiranja poznatih i manje poznatih aspekata novigradske povijesti i sadašnjosti, osoba i običaja, kroz multimedijalne projekte i prezentacije, čemu se nadovezuju i drugi projekti na razini regije, nacionalnog, ali i internacionalnog karaktera.

Također, važnu smjernicu rada muzeja u programskom smislu predstavlja otvorenost i prilagođenost različitim dobnim i interesnim skupinama kroz širinu ponuđene muzejsko-galerijske prezentacije uz naglasak na edukativnom pristupu, ali i na zabavnoj komponenti.

Uz dosad naglašenu galerijsko – izložbenu djelatnost koja je karakteristična za sam muzej, ali i Galeriju Rigo, sa jasnim programskim smjernicama koje ukazuju na prevlast i zastupljenost moderne, a poglavito suvremene umjetničke produkcije (Galerija Rigo), nastavljamo s prezentiranjem renomiranih autora, ali i onih u usponu, na nacionalnoj i internacionalnoj razini, kao i na širini i isticanju različitih aspekata ljudskog djelovanja (muzej) kao dio lokalne, regionalne, nacionalne, ali i općeljudske baštine. 

Poglavito, u prostorima muzeja, u skladu s mogućnostima naglasak je na prezentiranju projekata  iz različitih područja ljudskog djelovanja kroz proučavanje i otkrivanje pojedinih razdoblja, ličnosti i šire, a s naglaskom na multimedijalnom i interdisciplinarnom prezentiranju postojeće, kao i programski odabrane muzejske građe i  samih subjekata programske prezentacije.
­Muzej - Museo Lapidarium
Danas je ova dragocijena zbirka pohranjena u Muzeju-Museo Lapidarium, a najreprezentativniji njezini djelovi čine stalni muzeološki postav. Muzej je građen od 2003. do 2006. prema projektu arhitektonskog  biroa Randić-Turato iz Rijeke, a odabrani suvremeni arhitektonski koncept predstavlja  dostojan okvir spomomenicima-izložcima dok je ujedno  revitalizirao urbani prostor grada te predstavlja uspješnu interpolaciju nove zgrade u povijesnu jezgru.
Admission
10 kn | free admission for children under 14 | other reductions available
Galerija Rigo
Galerija Rigo smještena u starogradskoj jezgri, u prizemlju istoimene barokne palače, aktivna je od 1995 godine. Slijedom kontinuiteta osnovnog programskog koncepta - različiti umjetnički mediji, renomirani umjetnici suvremenog umjetničkog izričaja iz Hrvatske i inozemstva, mladi umjetnici kao i predstavljanje jednog razdoblja iz hrvatske/svjetske moderne i suvremene povijesti umjetnosti,  potiče prezentaciju, ali i produkciju u okrilju vizualnih umjetnosti, uz paralelnu nakladničku djelatnost.  
Admission
free of charge
The museum on google maps:

keywords

Visitor entrance

­Muzej - Museo Lapidarium
Velki Trg - Piazza Grande 8a
52466 Novigrad
Croatia
view on a map

Opening Times

Sun
10:00 - 19:00
Mon
-
Tue
10:00 - 19:00
Wed
10:00 - 19:00
Thu
10:00 - 19:00
Fri
10:00 - 19:00
Sat
10:00 - 19:00
Please note the afternoon break!

November - March: 10 - 13 | 17 – 19
April - May/October: 10 - 13 | 17 - 20
June - September: 10 - 13 | 18 – 22
Closed on Mondays and Holidays

Visitor entrance

Galerija Rigo
Velika ulica - Strada Grande 5
52466 Novigrad
Croatia
view on a map

Opening Times

Sun
-
Mon
-
Tue
-
Wed
-
Thu
-
Fri
-
Sat
-
The Gallery is open from April to October/November.
Same opening hours as for Muzej-Museo Lapidarium.

Closed on Mondays and between the exhibitions for set up.
Please check with the organiser.

euromuse.net - The exhibition portal for Europe