Muzej krapinskih neandertalaca

 

in short

Nalazište krapinskih neandertalaca na lokalitetu „Hušnjakovo“ prvi je paleontološki spomenik prirode u Hrvatskoj, a pripada među najznačajnije paleoantropološke lokalitete svijeta.
Museum of Krapina Nenderthals
© MDC. Muzeji Hrvatskog Zagorja
Logo: Muzej krapinskih neandertalaca

Muzej krapinskih neandertalaca

in detail

Nalazište krapinskih neandertalaca na lokalitetu „Hušnjakovo“ prvi je paleontološki spomenik prirode u Hrvatskoj, a pripada među najznačajnije paleoantropološke lokalitete svijeta. Iznimnim bogatstvom nalaza i otkrićem najvećeg obitavališta neandertalskoga pračovjeka, zahvaljujući geologu i paleontologu Dragutinu Gorjanoviću-Krambergeru, do danas je ostalo nenadmašno vrelo suvremenih znanstvenih informacija. Odlukom Zemaljskog zavoda za zaštitu prirodnih rijetkosti u Zagrebu 1948. godine, proglašena je „polupećina Hušnjakovo kod Krapine i okolica te pećine“ zaštićenom prirodnom rijetkošću. Godine 1969. u zgradi nekadašnjeg Kneippovog lječilišta osnovan je Muzej evolucije u Krapini. Stalni postav je osmislio pok. akademik Mirko Malez koji je 60-ih godina 20. stoljeća pristupio detaljnoj stratigrafskoj analizi nalazišta i odredbi kulturnih i faunističkih ostataka u Krapini. Tada su na Nalazištu uređene staze, postavljene ograde i klupe za odmor, a svoje mjesto su po prvi puta našle rekonstrukcije neandertalaca i životinja. Prve rekonstrukcije se i danas nalaze na Nalazištu, a izradio ih je pok. kipar Stanko Tucaković prema uputama dr. sc. M. Maleza. Inženjerka Ana Töpfer uredila je tzv. „neandertalski perivoj“ te je također zaslužna za revitalizaciju lokaliteta Hušnjakovo.

Muzej evolucije je prvi puta za javnost otvoren u rujnu 1971. godine. Muzejski fundus sadržavao je geološku, paleontološku i arheološku zbirku, a koncepcija stalnog postava se odnosila na prezentaciju stijena i minerala Hrvatskog zagorja, razvoj života na Zemlji, te razvoj čovjeka s posebnim naglaskom na krapinskog neandertalca. Nalazište je bilo predstavljeno odljevima kostiju neandertalaca, faunističkom fosilnom zbirkom, kamenim oruđem, te dokumentacijom o otkriću. Muzej evolucije je u vrijeme osnutka bio u sklopu Fonda za unapređenje šuma općine Krapina, a 1971. se prenosi na Šumsko gospodarstvo Zagreb. Godine 1977. osnovana je organizacija „Nalazište pračovjeka Krapina“, a od 1988. nalazi se u sastavu Centra za kulturu, umjetnost i informiranje u Krapini. Tek 1993. godine Muzej postaje vlasništvo Republike Hrvatske. Novi Muzej krapinskih neandertalaca gradio se 11 godina, a otvoren je 27. veljače 2010. godine.
Muzej krapinskih neandertalaca
Novi Muzej krapinskih neandertalaca smješten je nedaleko svjetski poznatog nalazišta krapinskih neandertalaca „Hušnjakovo“ s kojim čini jedinstvenu cjelinu za obilazak. Arhitektura, evocira stanište pračovjeka – poluspilju, a njezin volumen, proporcije i pročelje proizišli su iz analize nekadašnjeg izgleda danas urušene krapinske poluspilje.
Admission
Adults: 7,00 EUR Children, students and pensioners: 3,50 EUR *Family ticket: 15,00 EUR
The museum on google maps:

keywords

Visitor entrance

Muzej krapinskih neandertalaca
Šetalište Vilibalda Sluge b.b.
49000 Krapina
Croatia
view on a map

Opening Times

Sun
09:00 - 19:00
Mon
-
Tue
09:00 - 19:00
Wed
09:00 - 19:00
Thu
09:00 - 19:00
Fri
09:00 - 19:00
Sat
09:00 - 19:00
last admission 1h before closing

- April, May, June, September: 9-19h

- July, August: Sat and Sun 9-19h, Tues - Fri 9-18h

- November - February: Sat and Sun 9-17h, Tues - Fri 9-16h

- March, October: Tue-Sun 9-18h

Closed: Mondays, January 1, Easter, November 1, December 25 and December 26

euromuse.net - The exhibition portal for Europe