Muzej grada Zenice

 

in short

Muzej grada Zenice je kulturna ustanova čije su glavne aktivnosti istraživanje, očuvanje, prikupljanje i obrada muzejske građe. Stalne postavke su historijska, arheološka, etnološka,zbirka medija 20.stoljeća kao i likovna postavka i prostor za povremene izložbe. Također Muzej čuva i brine se o staroj tvrđavi Vranduk, 14 km sjeverozapadno od Zenice, kao i prostoru sinagoge u blizini glavne zgrade Muzeja.
Zenica City museum at night
© Zenica City Museum
Logo: Muzej grada Zenice

Muzej grada Zenice

in detail

Muzej grada Zenice
Muzej grada Zenice djeluje u novoj zgradi počev od septembra 2007. Novi reprezentativni objekat izgrađen je zahvaljujući investiciji Općine Zenica, te finansijskoj pomoći Vlade ZE-DO kantona. Arhitektonsko rješenje nove zgrade muzeja je uradio naš sugrađanin dipl. arh. Zvjezdan Turkić.
Novi Muzej, novi koncept rada: takozvani otvoreni muzej podrazumjeva dinamičan odnos prema javnosti, organizovanje brojnih radionica, razvoj multimedijalnog centra, te česte edukativne i promotivne programe iz domena nauke i umjetnosti.
Kako je Muzej grada Zenice zamišljen kao ustanova koja svojim djelovanjem treba prekoračiti granice koje Muzeju postavlja objekat, zidovi, nužno je da egzistira u okvirima interakcije sa stanovništvom grada, ne samo da nudi programe, nego da ih i prihvata…
Kako god, muzej grada Zenice je muzej budućnosti, ili bar muzej kakav bi trebao biti u novom milenijumu…

Historija Muzeja
Muzej grada Zenice je javna institucija, osnovana 1966, a osnivač je bila tadašnja Opština Zenica. Naš muzej spada u kategoriju općih muzeja. Administrativni aparat, biblioteka i 3 muzejske zbirke (arheološka, historijska i etnološka) bile su smještene u više objekata (zgradi bivše Medrese, Hadžimazića kući, Sinagogi i spomen-kući u Šerićima). Godine 1982. Muzeju grada se priključila i gradska galerija zajedno sa svojim prostorom (Dom kulture)
Do 1992. godine, u našoj instituciji bilo je uposleno više od 20 radnika (stručnog i administrativnog osoblja). Također, Muzej grada Zenice bio je organizator više naučnih simpozijuma (Simpozij o antičkoj keramici 1971, Simpozij o rudarstvu i metalurgiji 1972, Simpozij o Srednjevjekovnoj Bosni i evropskoj kulturi 1973.), Savjetovanja etnologa na jugoslovenskome nivou, te organizator više arheoloških kampanja u okolici Zenice.
U toku ratnog perioda (1992-1995), Muzej grada Zenice ostao je bez tri objekta, a veći dio muzejskoga materijala bio je deponovan na više neuvjetnih lokacija u gradu.
Muzej grada Zenice
Muzej grada Zenice je smješten u novoizgrađenom objektu koji je dizajniran posebno za muzejske potrebe i koji je svoje otvorenje imao u septembru 2007.godine. Zgrada posjeduje oko 3000 kvadratnih metara izložbenog prostora koji se rasprostire na tri sprata, prostor za službene prostorije, depoe, kafić/klub za radionice i lapidarij.
Admission
Children up to 15 years and retired: 0,50 EUR, People over 15 years: 1,00 EUR, War veterans and people with special needs: Free entrance
Sinagoga
Objekat zeničke sinagoge građen je u vremenu od 1903. do 1905. godine.
Sinagoga je pravougaonoga osnova dimenzija 12×10 metara, sa prizemljem i
prvim katom, ukupne visine 10 metara. Vanjski izgled objekta urađen je u pseudomaurskom stilu. Sinagoga je osvećena 1906. godine i imala je ulogu vjerskoga objekta sve do 1941. godine.

Godine 1967. u prostoru sinagoge je otvorena prva stalna historijsko-etnološka postavka zeničkog muzeja.
Danas je u objektu sinanoge smješten i ured Jevrejske općine Zenica.
Admission
free admission
Tvrđava Vranduk
Stari grad Vranduk je stoljećima znan kao najtvrđi dio Bosne, kapija Bosne i predstavlja jedan od mnogih srednjovjekovnih gradova sa intenzivnim političkim, ekonomskim i kulturnim živorom.

Čine ga citadela sa glavnom kulom i zaštitnim zidom koji okružuje unutrašnjost srednjovjekovnog grada.

tvrđava Vranduk je bio dio kraljevske zemlje gdje su obitavali bosanski kraljevi Ostoja i Tvrtko II Tvrtković, a postoje priče ia da je kraljica Katarina posjećivala ovo mjesto.

Vranduk je imao trgovište na mjestu današnjeg Varošišta (3 kilometra od Vranduka).

Tokom duge osmenske vladavine Vranduk je postao vojno i taktički važno sjecište. Sultan mehmed-Fatih je sagradio džamiju  u neposrednoj blizini tvrđave.

Na početku vladavine Austro-Ugarske mala vojna jedinica je bila smještena na ovom području, do 1890. kad je Vranduk napušten. Gotovo čitavo 20.stoljeće Vranduk je prkosio svojom snagom i prirodnom ljepotom čuvajući od zaborava svoju bogatu prošlost.

 Unutar zidova Starog grada pronađeni su brojni arheološki nalazi iz srednjeg vijeka i osmanskog perioda: posude, nakit, novčići, alatke, mamuze, i sl.  Svi nalazi su pohranjeni u  Muzeju grada Zenice i kao dio postavke na Vranduku

Admission
Children up to 15 years and retired 0,50 EUR / People over 15 years 1,50 EUR / War veterans and people with special needs: Free entrance
The museum on google maps:

keywords

Visitor entrance

Muzej grada Zenice
Muhameda Seida Serdarevica bb
72000 Zenica
Bosnia and Herzegovina
view on a map

Opening Times

Sun
-
Mon
09:00 - 17:00
Tue
09:00 - 17:00
Wed
09:00 - 17:00
Thu
09:00 - 17:00
Fri
09:00 - 17:00
Sat
-

Visitor entrance

Sinagoga
Jevrejska 1
72 000 Zenica
Bosnia and Herzegovina
view on a map

Opening Times

Sun
-
Mon
-
Tue
-
Wed
-
Thu
-
Fri
-
Sat
-
Synagogue is Zenica City Museums depadans, and this is a space adapted for staging temporary exhibitions. Synagogue opens as needed. Given that it is located not far from the museum building, workers from the museum can shOpen as needed. The Synagogue is among the Zenica City Museums venues and this is a space adapted for staging temporary exhibitions. Given that it is located not far from the museum building, workers from the museum can show those exhibitions in Synagogue to the interested visitors. ow those exhibitions in Synagogue to the interested visitors.

Visitor entrance

Tvrđava Vranduk
Vranduk
72 000 Zenica
Bosnia and Herzegovina
view on a map

Opening Times

Sun
09:00 - 19:00
Mon
09:00 - 19:00
Tue
09:00 - 19:00
Wed
09:00 - 19:00
Thu
09:00 - 19:00
Fri
09:00 - 19:00
Sat
09:00 - 19:00
During the winter the fortress is closed except for scheduled visits. Announcement can be made at the following telephone number: 00387 32 209 515

euromuse.net - The exhibition portal for Europe