Muzej grada Zagreba

 

in short

U Muzeju grada Zagreba (*osnovan je 1907) ispričana je priča o gradu i njegovim stanovnicima od prapovijesti do danas. Napravljen je portret grada u svim njegovim aspektima - od političkoga, crkvenoga, povijesnoga i gospodarskoga do arhitektonsko-urbanističkoga, kulturno-povijesnoga, zabavnoga i svakodnevnoga.
Zgrada Muzeja grada Zagreba / Zagreb City Museum building
© Muzej grada Zagreba / Zagreb City Museum

Muzej grada Zagreba

in detail

Danas je to najveći gradski muzej u Hrvatskoj koji djeluje i kao centar za istraživanje i komuniciranje raznovrsnih tema iz povijesti i suvremenosti Zagreba.
Različiti aspekti života u gradu interpretirani su kombiniranim kronološko-tematskim pristupom u 45 tema. Prezentirani sadržaji popraćeni su odgovarajućom zvučnom kulisom, a teme iz 20. st. prate originalni audio, filmski i TV zapisi.
Priča o Zagrebu počinje interpretacijom bogatih arheoloških nalaza podno muzejske zgrade - nekadašnjeg samostana klarisa, koji svjedoče o kontinuitetu življenja na Gričkom brdu od željeznog doba do danas.
U bogatom kazališnom životu Zagreba, predstavljen je plodan umjetnički rad naše najpoznatije vagnerijanke, svjetski poznate operne primadone Milke Trnine. Izložen je i izum Zagrepčanina Slavoljuba Penkale koji je stekao svjetsku slavu patentiranjem prve mehaničke olovke (1906.) - penkale koja je i danas u upotrebi.
Dvadeseto stoljeće prikazano je interpretacijom najvažnijih događaja, internacionalnog stila zagrebačke moderne arhitekture, života u Zagrebu tijekom Prvoga i Drugoga svjetskog rata. Tu je i nezaobilazna Zagrebačka škola animiranog filma koja je Zagreb proslavila u svijetu.
Postav završava 1990-im godinama osamostaljenjem Hrvatske.
Posebnu cjelinu čine zbirke darovane gradu Zagrebu: radna soba hrvatskoga skladatelja Ivana pl. Zajca; dio radne sobe senatora i književnika Augusta Šenoe; bogata umjetnička ostavština njemačke glumice Tille Durieux, u kojoj se nalazi pastel M. Chagalla i nekoliko skulptura E. Barlacha; Zbirka mehaničkih glazbenih automata Ivana Gerersdorfera i Zbirka stare ambalaže dr. Ante Rodina.
Muzej je 2000. g. bio nominiran za Nagradu za europski muzej godine - EMYA.

Muzej grada Zagreba
Od 1947. g. Muzej se nalazi na sjevernom prilazu gornjogradskoj kulturno-povijesnoj jezgri, u spomeničkom kompleksu negdašnjeg samostana opatica klarisa iz 17. st., u ulici koja je po njima i nazvana Opatičkom. S ulice se prolaznicima otvara pogled na pročelje oslikano iluzionističkim zidnim slikarijama - prozorima, znaku izolacije zbog stroge klauzure toga opatičkog reda i oznakom izvorne namjene zgrade.

Povijesno slojeviti arhitektonski kompleks Muzeja, koji uz zgradu samostana čine srednjovjekovna kula iz 13. st., spremište Kraljevine - žitnica iz 17. st. i pučka škola iz prve polovice 19. st., u cijelosti je obnovljen 1998. g. te se prostire na 6 000 m2. Radovi na obnovi (1992. - 1998.) prvi su put omogućili sustavno višegodišnje arheološko istraživanje terena (1991. - 1995.) unutar povijesne jezgre Zagreba.
Nalazi su otkrili prapovijesna i ranosrednjovjekovna naselja te potvrdili dugi kontinuitet života u gradu. Prezentirani su in situ, unutar zgrade Muzeja, kao početak kronološkog slijeda stalnog postava i u njezinu okružju, u muzejskom vrtu, koji je ujedno i odmorište u zelenilu za posjetitelje.
Admission
30,00 HRK / 3,95 EUR
The museum on google maps:

keywords

Visitor entrance

Muzej grada Zagreba
Opatička 20
10000 Zagreb
Croatia
view on a map

Opening Times

Sun
10:00 - 14:00
Mon
-
Tue
10:00 - 18:00
Wed
10:00 - 18:00
Thu
10:00 - 18:00
Fri
10:00 - 18:00
Sat
11:00 - 19:00
Closed on Monday and holidays

euromuse.net - The exhibition portal for Europe