Musée Oldmasters Museum

 

in short

In het Museum voor Oude Kunst wordt een uitgebreide collectie schilderijen, beelden en tekeningen uit de vijftiende tot de achttiende eeuw bewaard.
Museum voor Oude Kunst
© Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Logo: Musée Oldmasters Museum

Musée Oldmasters Museum

in detail

In het Museum voor Oude Kunst wordt een uitgebreide collectie schilderijen, beelden en tekeningen uit de 15de tot de 18de eeuw bewaard. De verzameling groeide rond een oorspronkelijke kern van kunstwerken die de revolutionairen op het einde van de 18de eeuw in beslag genomen hadden of die afkomstig waren uit de depots van de Franse Staat. Door de jaren heen werd dit oorspronkelijk bestand onophoudelijk aangevuld met aankopen, maar ook met schenkingen en legaten van talloze mecenassen.

Het zwaartepunt wordt gevormd door de schilderkunst uit de voormalige Zuidelijke Nederlanden. De werken worden in chronologische volgorde voorgesteld, zodat de bezoeker een overzicht krijgt van de picturale ontwikkeling en evolutie in deze gewesten ten tijde van het Ancien Régime.

Het parcours begint op meesterlijke wijze met de kostbare panelen van de Vlaamse Primitieven, waaronder Rogier van der Weyden, Petrus Christus, Dirk Bouts, Hans Memling en Hiëronymus Bosch. Daarna wordt een prachtig panorama getoond van de talrijke stromingen die zich ontwikkelden in de 16de eeuw.

Het hoogtepunt is hier de Bruegelzaal, waar vier schitterende composities van de meester zijn bijeengebracht. De 17de en 18de eeuw blinken uit met werken van het hoogste niveau, zoals altaarstukken en schetsen van Pieter Paul Rubens, een ensemble van schilderijen van Jacob Jordaens en schitterende portretten van Antoon van Dyck.
In deze zalen kan men ook een verzameling modelli uit terracotta en belangrijke schilderijen van de buitenlandse scholen bewonderen.
Musée Oldmasters Museum
Admission
8,00/6,00/2,00 EUR
The museum on google maps:

keywords

painting, sculpture, european art before 1800, kunst, tekening, mode, hans memling, van der Weyden, Rubens, Memling, jacob jordaens, bos, rogier vander weyden, dirk bouts, petrus christus, hieronymus bosch, pieter-paul rubens, anthony van dyck, Hieronymus Bosch

Visitor entrance

Musée Oldmasters Museum
Regentschapsstraat 3
1000 Brussels
Belgium
view on a map

Opening Times

Sun
10:00 - 17:00
Mon
-
Tue
10:00 - 17:00
Wed
10:00 - 17:00
Thu
10:00 - 17:00
Fri
10:00 - 17:00
Sat
10:00 - 17:00
Closed on Mondays, January 1, 2nd Thursday in January, May 1, November1, November 11, December 25

euromuse.net - The exhibition portal for Europe