Museon

 

in short

Museon is een museum voor wetenschap en cultuur in Den Haag, Nederland. Het heeft collecties op het gebied van geologie, biologie, archeologie, geschiedenis, wetenschap en volkenkunde.
Museon in Den Haag
© Museon
Logo: Museon

Museon

in detail

Het Museon is een leuk populairwetenschappelijk museum. Het is een plek waar je leert door te kijken, te luisteren, te lezen en vooral door veel dingen zelf te doen. Er gebeurt een heleboel, je hoeft er niet zachtjes te praten en je mag veel aanraken. Het museum is nooit hetzelfde want wij hebben telkens wisselende tentoonstellingen. Ontdek het zelf!

De tentoonstellingen en activiteiten gaan over de mens en zijn wereld, de aarde. In de grote tentoonstelling Jouw wereld, mijn wereld ontdek je hoe de aarde ontstond, wanneer de dino’s leefden, hoe de eerste mens eruit zag, waar energie vandaan komt, hoe verre volken leven en hoe mensen recht en vrede kunnen bewaren.
Museon
Sinds 1985 zit het Museon in zijn huidige gebouw. Het ontwerp is van architect Wim Quist. Zijn opdracht was een modern gebouw te ontwerpen dat bij het Gemeentemuseum zou passen, een beroemd ontwerp van de architect H.P. Berlage.

De maatvoering en de kleur van het baksteen zijn ontleend aan Berlage. De plattegrond bestaat uit twee in elkaar geschoven vierkanten. Op de begane grond is tussen twee vides de tijdelijke expositieruimte gesitueerd. Rond de vides op de eerste verdieping bevinden zich de ruimten voor de vaste opstelling. Nergens heeft de bezoeker het gevoel dat hij is opgesloten. Vanuit elke ruimte heeft men zicht op een groter deel van de expositie.

Karakteristiek voor het gebouw zijn de wandachtige kolommen waarop de vloeren rusten. Deze zijn 2,20 meter breed en 0,30 meter dik en kragen naar het plafond toe uit. Het lijkt alsof deze kolommen willekeurig zijn geplaatst, maar in werkelijkheid staan zij opgesteld in een regelmatig patroon van ruiten en vierkanten. De kolommen zijn van ongeverfd, grijs beton.
Admission
Adults 11,50 EUR / Concessions available
The museum on google maps:

keywords

Visitor entrance

Museon
Stadhouderslaan 37
2517 HV The Hague
Netherlands
view on a map

Opening Times

Sun
11:00 - 17:00
Mon
-
Tue
11:00 - 17:00
Wed
11:00 - 17:00
Thu
11:00 - 17:00
Fri
11:00 - 17:00
Sat
11:00 - 17:00
during Dutch school holidays open also on Mondays

euromuse.net - The exhibition portal for Europe