Musée Magritte Museum

 

in short

Deze multidisciplinaire collectie omvat ruim 200 werken, waaronder olieverfschilderijen op doek, gouaches, tekeningen, beelden en beschilderde voorwerpen, maar ook reclameaffiches, partituren, oude foto's en films gemaakt door Magritte zelf.
Musee Magritte Museum
© Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Logo: Musée Magritte Museum

Musée Magritte Museum

in detail

Collectie

1898 • 1929
Het museum presenteert het oeuvre van Magritte in een chronologisch en thematisch overzicht dat begint op de bovenste verdieping met de constructivistische periode van de kunstenaar en zijn contacten met de groep '7 Arts', gevolgd door zijn ontdekking van de Chirico en de eerste surrealistische werken. Onderweg tonen thematische vitrines het rijke surrealistische archief dat in het museum bewaard wordt: historische tijdschriften, pamfletten en briefwisseling van Magritte, waarin de bezoeker kennismaakt met de metgezellen van de kunstenaar: E.L.T. Mesens, Paul Nougé, Camille Goemans en Louis Scutenaire evenals de Franse surrealisten die hij tijdens zijn verblijf in Parijs leerde kennen: André Breton, Paul Eluard en Louis Aragon.

1930 • 1950
De volgende verdieping bestrijkt de periode na de terugkeer van Magritte naar Brussel. De economische crisis van de jaren '30 verplicht hem zich bezig te houden met wat hij zelf 'idiote bezigheden' noemt. Het gaat meer bepaald om zijn werk voor de reclamesector dat nochtans van enorm belang is geweest voor de ontwikkeling van zijn beeldtaal en gevoel voor herhaling.
In diezelfde periode zoekt hij ook toenadering tot de Communistische Partij van België. Tijdens de Tweede Wereldoorlog houdt Magritte zich vanwege het naziregime op de achtergrond en schildert hij surrealistische werken in een meer impressionistische stijl. Na de Bevrijding parodieert hij zijn gespannen relatie met Parijs in een expositie die het begin inluidt van zijn zogeheten 'période vache'.

1951 • 1967
Het laatste deel van het museum heet Het betoverde domein en is gewijd aan de zoektocht van Magritte naar de herhaling en aan de grote werken die zijn beeldtaal zo treffend illustreren, meer bepaald Het rijk der lichten en Het domein van Arnheim. Deze sleutelwerken uit de belangrijke verzameling van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België worden tentoongesteld samen met uitgeleend werk uit particuliere verzamelingen.
Het bezoek wordt afgesloten met de vertoning van een aantal films over Magritte, maar ook films die de kunstenaar zelf graag bekeek samen met zijn vrienden en die als inspiratiebron hebben gediend voor zijn subversief beeldend werk.
Langs het parcours staan beeldschermen opgesteld die meer vertellen over de metgezellen van René Magritte. Het museum maakt trouwens gebruik van nieuwe technologieën dankzij de milde steun die het ontving van GDF SUEZ.
Musée Magritte Museum
Admission
8 / 6 / 2 EUR/ Combi (Magritte, Modern, Oldmasters and Fin-de-Siècle): 13 EUR
The museum on google maps:

keywords

painting, kunst, schone kunsten, Magritte, tekening, De Chirico, foto, oorlog, doek, renee magritte, surrealist, technologie

Visitor entrance

Musée Magritte Museum
Koningsplein 1
1000 Brussels
Belgium
view on a map

Opening Times

Sun
10:00 - 17:00
Mon
-
Tue
10:00 - 17:00
Wed
10:00 - 20:00
Thu
10:00 - 17:00
Fri
10:00 - 17:00
Sat
10:00 - 17:00
January 1st, 2nd Thursday of January, May 1st,
November 1st and 11th, December 25th

euromuse.net - The exhibition portal for Europe