Modrijanova domačija, mlin in žaga

 

in short

Modrijanova domačija, v sklop katere sodijo Spodnji mlin, stanovanjsko poslopje in žaga, je del parka Postojnske jame. V notranjosti mlina z dolgoletno tradicijo sta predstavljena mlinarjevo delo in zgodovina mlinarstva.
Etnološki biser Parka Postojnska jama. An ethnological pearl at the Postojna Cave Park.
© Iztok Medja for Postojnska jama

Modrijanova domačija, mlin in žaga

in detail

Modrijanova domačija leži v samem srcu parka Postojnske jame. Mlinarstvo je med najstarejšimi človeškimi dejavnostmi, kar seveda ne preseneča, ker je moka že od davnine ena od temeljnih sestavin najrazličnejših živil. Ob spoznavanju zgodovine mlina in mlinarstva se seznanimo tudi z razvojem tehničnega znanja, nadzorovanjem narave in izkoriščanjem naravnih virov.
Modrijanova domačija, mlin in žaga
Modrijanov mlin ni prvi mlin, ki je stal na tem območju. Pred ponorom reke Pivke v jami je namreč stal prvoten mlin, ki naj bi ga odnesla velika povodenj 1577. leta. Šele po tem dogodku so mlin preselili dobrih 100 m navzgor po toku Pivke. Na starih upodobitvah iz leta 1830 je imel mlin 4 kolesa, največji obseg pa je dosegel sredi druge polovice 19. stoletja, ko je mlin in žago poganjalo kar 6 vodnih koles.
Admission
Modrijan homestead, mill and sawmill: Individuals: adults € 4.40, students 16 - 25 years € 3.50, children under 16 years € 2.60. Organized groups: adults € 3.80, students 16 - 25 years € 3.10, children under 16 years € 2.50.
The museum on google maps:

keywords

ethnology, mlin, mlinarstvo, žaga venecijanka

Visitor entrance

Modrijanova domačija, mlin in žaga
Park Postojnske jame
6230 Postojna
Slovenia
view on a map

Opening Times

Sun
-
Mon
-
Tue
-
Wed
-
Thu
-
Fri
-
Sat
-
The Modrijan Homestead is open dailiy from April to September or by prior arrangement.
The mill can be visited individually, while for groups
announced in advance a guided tour can also be arranged (sales@postojnska-jama.eu).

euromuse.net - The exhibition portal for Europe