Memorijalna zbirka dr. Ivana Ribara i Cate Dujšin-Ribar

 

in short

U stanu Cate Dujšin-Ribar, hrvatske slikarice i pjesnikinje (1897. - 1994.), 2009. g. otvorena je memorijalna zbirka, u kojoj je predstavljen život i rad nje i njezinih supruga glumca Dubravka Dujšina (1894. - 1947.) i političara dr. Ivana Ribara (1881 - 1968).
Zgrada u Demetrovoj 3 / Building in Demetrova 3
© Muzej grada Zagreba / Zagreb City Museum

Memorijalna zbirka dr. Ivana Ribara i Cate Dujšin-Ribar

in detail

U stanu Cate Dujšin-Ribar, slikarice i pjesnikinje (1897.-1994.) nalazi se memorijalna zbirka u kojoj je predstavljen život i rad nje i njezinih supruga,  glumca, redatelja i kazališnog pedagoga Dubravka Dujšina i dr. Ivana Ribara, istaknutog političara.

Memorijalni prostor stana čine hodnik, Catina soba, dnevni boravak, spavaonica i soba dr. Ivana Ribara. Ambijent stana ukrašen je vrijednim antiknim namještajem i brojnim umjetninama - Catinim slikama i crtežima, likovnom ostavštinom Jurice Ribara, slikama i skulpturama (među kojima su radovi poznatih hrvatskih kipara i slikara 20. stoljeća - Ivana Meštrovića, Vanje Radauša, Koste Angelija Radovanija i dr.), predmetima umjetničkog obrta iz razdoblja 18. do 20. stoljeća, kao i iznimno vrijednom slikom Madona s djetetom talijanskog majstora V. Crivelija iz 15. stoljeća te slikom  Madona plave kose s početka 16. stoljeća.

Dio memorijalne zbirke je i bogata biblioteka s knjigama iz područja likovne i kazališne umjetnosti.
Memorijalna zbirka dr. Ivana Ribara i Cate Dujšin-Ribar
Palača u Demetrovoj 3 iznimne je kulturno-povijesne, arhitektonske i urbanističke vrijednosti te je zaštićena rješenjem o preventivnoj zaštiti Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zagrebu 1969. godine i ima značaj kulturnog dobra.

Kuća je izgrađena na gradskom bedemu sredinom 18. st., a današnji oblik četverokrilne palače s unutrašnjim dvorištem dobila je dogradnjama u 19. i 20. stoljeću. Do sredine 19. st. kuća se sastojala od jednokatnog zapadnog krila na bedemu i sjevernog krila prema ulici uz koje je bila staja.

Sredinom 19. st. dograđen je kat na uličnom krilu, veža i klasicističko stubište, te drveni trijem na istočnoj i južnoj strani dvorišta. Drugi kat na zapadnom i sjevernom krilu dograđen je 1926. godine prema projektu arhitekta Ignjata Fischera, koji je u ovoj kući imao atelier. Tada je dvorišni trijem dobio kamene stupove, a u dvorištu je načinjen zdenac.

Stan Cate Dujšin-Ribar nalazi se na drugom katu krila okrenutog prema Tuškancu. To je prostrani četverosobni stan s djevojačkom sobom, površine 128 m2.

Admission
10,00 HRK / 1,32 EUR
The museum on google maps:

keywords

Visitor entrance

Memorijalna zbirka dr. Ivana Ribara i Cate Dujšin-Ribar
Demetrova 3/II
10000 Zagreb
Croatia
view on a map

Opening Times

Sun
-
Mon
-
Tue
-
Wed
11:00 - 17:00
Thu
-
Fri
-
Sat
-

euromuse.net - The exhibition portal for Europe