Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας

 

in short

Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας παρουσιάζει, μελετά και καταγράφει την ιστορία και κοινωνική ζωή της Λευκωσίας, της τελευταίας μοιρασμένης πρωτεύουσας της Ευρώπης, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Museum courtyard
© The Leventis Municipal Museum of Nicosia
Logo: Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας

Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας

in detail


Η ιστορία της πόλης της Λευκωσίας, από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, ξεδιπλώνεται μέσα σ’ ένα συγκρότημα από παραδοσιακά κτήρια στην οδό Ιπποκράτους 15-17. Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας βρίσκεται στην παλιά εντός των τειχών πόλη, όχι πολύ μακριά από την Πλατεία Ελευθερίας. Η ιδέα για τη δημιουργίας ενός μουσείου για την ιστορία της Λευκωσίας, ήταν του πρώην Δημάρχου της πόλης, Λέλλου Δημητριάδη. Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1984 από το Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντη, και άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 1989. Δύο χρόνια αργότερα, το 1991, τιμήθηκε με το βραβείο “Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς”. Σήμερα, ολοκληρωτικά ανακαινισμένο και με την νέα πτέρυγα «Κωνσταντίνος Λεβέντης», το Μουσείο συνεχίσει να λειτουργεί έχοντας ως στόχο του την διαφύλαξη της ιστορίας της Λευκωσίας. Τα αντικείμενα που φιλοξενούνται στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους προσφέρουν στον επισκέπτη ένα ταξίδι μέσα από την ιστορία της Λευκωσίας, μια ιστορία που ξεκίνησε πριν από 1,800.000 χρόνια, όταν η θάλασσα που χώριζε τις δύο οροσειρές του Τροόδους και του Πενταδακτύλου παραχώρησε τη θέση της στην εύφορη πεδιάδα της Μεσαορίας.

Οι μόνιμοι εκθεσιακοί χώροι περιλαμβάνουν: την Αίθουσα Λευκωσίας, με αντικείμενα από την γένεση της περιοχής και της αρχαίας πόλης (3900 π.Χ.-325 μ.Χ.)˙ τις Αίθουσες Βυζαντινής και Μεσαιωνικής περιόδου (325 μ.Χ.-1489 μ.Χ.) η οποίες περιλαμβάνουν μία μοναδική συλλογή από εφυαλωμένα αγγεία του 13.-16., όπως και άλλα αντικείμενα που παρουσιάζουν την πόλη όταν ήταν η πρωτεύουσα του Μεσαιωνικού Βασιλείου της Κύπρου˙ τις Αίθουσες Ενετικών χρόνων (1489-1570 μ.Χ.) στις οποίες παρουσιάζεται η μοναδική σημαντική συλλογή μεσαιωνικών και μοντέρνων χαρτών της Λευκωσίας˙ τις Αίθουσες Οθωμανικών Χρόνων (1570-1878 μ.Χ.) που παρουσιάζουν την πόλη στα δύσκολα χρόνια της Οθωμανικής κατοχής μέσα από τα μάτια των περιηγητών˙ και την Αίθουσα Αγγλοκρατίας (1878-1960 μ.Χ.) που παρουσιάζει την κοινωνική ανάπτυξη της πόλης κατά τα χρόνια της Αγγλικής κυριαρχίας. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην σύγχρονη ιστορία από το 1960 μέχρι σήμερα. Στο ισόγειο της πτέρυγας “Κωνσταντίνος Λεβέντης” φιλοξενούνται 2 αξιόλογες αρχαιολογικές συλλογές, στην Αίθουσα Κωστάκη και Λητώς Σεβέρη και στην Αίθουσα Φυλακτού. Μέσα από τις συλλογές αυτές προβάλλεται και εξηγείται με εκπαιδευτικό τρόπο η Ιστορία της Αρχαίας Κυπριακής Κεραμικής.
Το Μουσείο διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις και άλλες εκδηλώσεις. Η αίθουσα περιοδικών εκθέσεων φιλοξενεί εκθέσεις από άλλα Μουσεία και Ιδρύματα της Κύπρου και του εξωτερικού, ενώ συγχρόνως, οργανώνει εκθέσεις που έχουν σαν στόχο την προώθηση της ιστορίας και της κοινωνικής ανάπτυξης της πόλης. Στο κατάστημα του Μουσείου πωλούνται εκδόσεις και αναμνηστικά δώρα. Όλα τα έσοδα χρησιμοποιούνται για τον εμπλουτισμό των συλλογών του Μουσείου.

Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να μάθει για την ιστορία της Λευκωσίας και τα αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν την ζωή των Κυπρίων στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα. Χάρτες του Μουσείου είναι διαθέσιμοι δωρεάν στα Ελληνικά, Αγγλικά, Ιταλικά, Γαλλικά και Γερμανικά. Η είσοδος στο Μουσείο είναι δωρεάν. Το Μουσείο δέχεται εθελοντικές εισφορές.

Η ιστορία της Λευκωσίας ξεδιπλώνεται όχι μόνο μέσα από τους εκθεσιακούς χώρους αλλά και μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου www.leventismuseum.org.cy.
Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας
Κεντρικό Κτήριο – Ιπποκράτους 17


Το πρώτο κτήριο του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου, στεγάστηκε, σε ένα νεοκλασικό κτήριο του τέλους τους 19ου αιώνα που ανήκε στην οικογένεια Ευαγγελίδη και δόθηκε ως προίκα στην Ελενίτσα Ευαγγελίδη η οποία νυμφεύτηκε το 1885 τον Αθηναίο γιατρό Νικόλαο Δέρβη. Προς τιμήν του γιατρού Δέρβη ο Δήμος Λευκωσίας ονόμασε τον δρόμο που περνά μπροστά από το νεοκλασικό οδό Ιπποκράτους. Το κτήριο που ήταν διώροφο μέχρι το 1915  έγινε στη συνέχεια τριώροφο, όταν νυμφεύτηκε η κόρη του ζεύγους Ιωάννα. Το 1915 μετά από σπουδές ιατρικής στην Ευρώπη επανήλθε και ο γιος της οικογένειας Θεμιστοκλής και εγκατέστησε εκεί το δικό του ιατρείο και ιδιωτική κλινική. Ο Θεμιστοκλής πέραν της επιτυχημένης καριέρας του στην ιατρική ήταν και ένα πολύ δραστήριο άτομο με έντονα πολιτικά φρονήματα που τον οδήγησαν αρχικά στη θέση του Δημάρχου Λευκωσίας, θέση την οποία κατείχε για 28  χρόνια. Ο Θεμιστοκλής ήταν και ο βασικός ιδρυτής του Κυπριακού Εθνικού Kόμματος και ένας πολιτικός που συνέβαλε με τον δικό του τρόπο στην ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Η μετατροπή του κτηρίου σε Μουσειακό χώρο δεν ήταν απλή υπόθεση. Η πείρα και η ευαισθησία του Πεύκιου Γεωργιάδη έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το έργο αποκατάστασης άρχισε το τέλος του 1986.


Πτέρυγα Κωνσταντίνου Λεβέντη – Ιπποκράτους 15


Το κτήριο της οδού Ιπποκράτους 15 αποτελούσε και αυτό προίκα της Ασπασίας Ευαγγελίδη αδελφής της Ελενίτσας Δέρβη. Η Ασπασία νυμφεύτηκε τον Χριστόδουλο Σεβέρη ο οποίος διορίστηκε πρώτος Δήμαρχος της πόλης της Λευκωσίας το 1892. Το νεοκλασικό κτήριο της οδού Ιπποκράτους 15  κατά τη δεκαετία του 1930-40 μετατράπηκε σε ξενοδοχείο  με την ονομασία Βικτώρια του οποίου η οποιαδήποτε αίγλη εξαφανίστηκε μετά το 1974. Το κτήριο αγοράστηκε από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας το 1984 πάλι μετά από προτροπή και εισήγηση του τότε Δημάρχου και προέδρου του Συμβουλίου Λέλλου Δημητριάδη. Η ανακαίνιση του και μετατροπή του σε γραφεία έγινε από τον αρχιτέκτονα Αλέξη Θεοδοσιάδη. Την 31 Δεκεμβρίου 2001 υπεγράφη συμφωνία μεταξύ του Συμβουλίου και του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντης και το κτήριο αγοράστηκε από το Ίδρυμα. Η συμφωνία προέβλεπε το κτήριο να παραδοθεί στο Ίδρυμα για σκοπούς επέκτασης του Μουσείου μόλις συμπληρώνονταν οι εργασίες του νέου κτηρίου του Συμβουλίου. Έτσι τον Νοέμβριο του 2007 το κτήριο παραδόθηκε στο ίδρυμα και ξεκίνησαν οι εργασίες για τη μετατροπή και σύνδεση των δύο κτηρίων. Με την συμπλήρωση και του έργου, το 2009, η πτέρυγα Κωνσταντίνου Λεβέντη αποτελεί μια σημαντική επέκταση των εκθεσιακών χώρων του Μουσείου αλλά και των χώρων όπου πλέον θα στεγάζεται η βιβλιοθήκη και το αρχείο του καθώς και τα γραφεία του προσωπικού.


Σπίτι Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων – Σόλωνος 18


Το 2001, αγοράστηκε και πάλι με έξοδα του Ιδρύματος, ένα μικρό κτίσμα του 18ου αιώνα στο οποίο γεννήθηκε και έζησε ένας από τους πιο γνωστούς δασκάλους της πόλης, ο Νικόλαος Τσικκίνης. Από το 2007, μετά από μια διαδικασία ανακαίνισης, η οικία Τσικκίνη λειτουργεί ως το “Σπίτι των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων”, αλλά και ως ένας χώρος για τη φιλοξενία μικρών περιοδικών εκθέσεων και εξειδικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Admission
Admission FREE The Museum operates on a system of voluntary donations
The museum on google maps:

keywords

history, archaeology, coins and medals, technics, κυπριακή ιστορία, λευκωσία, χάρτες, βιβλία, Κύπρος, κέντημα

Visitor entrance

Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας
15-17 Hippocrates Street
1500 Nicosia
Cyprus
view on a map

Opening Times

Sun
10:00 - 16:30
Mon
-
Tue
10:00 - 16:30
Wed
10:00 - 16:30
Thu
10:00 - 16:30
Fri
10:00 - 16:30
Sat
10:00 - 16:30
Closed: Monday and Public Holidays

euromuse.net - The exhibition portal for Europe