Kasteel van Gaasbeek

 

in short

Het kasteeldomein van Gaasbeek is de laatste restant van de oude heerlijkheid Gaasbeek, die in 1236 werd gesticht door de hertog van Brabant.
Kasteel van Gaasbeek
© Bron www.vlaanderenvanuitdelucht.be
Logo: Kasteel van Gaasbeek

Kasteel van Gaasbeek

in detail

Inleiding
Het kasteeldomein van Gaasbeek is de laatste restant van de oude heerlijkheid Gaasbeek, die in 1236 werd gesticht door de hertog van Brabant. De bekendste eigenaar is zonder twijfel Lamoraal, graaf van Egmond, die het kasteel kocht in 1565, drie jaar voor zijn dramatische terechtstelling. Renaat van Renesse, graaf van Warfusée, dankte zijn bekendheid aan een samenzwering tegen het Spaanse gezag. Op het einde van de 17e eeuw kwam de heerlijkheid in handen van Louis Alexander Scockaert, graaf van Tirimont. Door huwelijksbanden met de familie Arconati Visconti kwam het patrimonium daarop in handen van dit Milanees geslacht. De laatste markiezin Arconati Visconti was een Française, geboren Marie Peyrat. Ze stierf in 1923.

Het gebouw
Een eerste versterkte burcht werd in het midden van de 13e eeuw opgetrokken om Brabant te beschermen tegen invallen uit Vlaanderen en Henegouwen. Dit slot werd echter verwoest in 1388. De heropbouw, waarvan een aantal buitenmuren nog te zien is, duurde twee eeuwen. Tijdens het eerste kwart van de 17e eeuw liet Renaat van Renesse een Franse tuin, een barokpaviljoen en een kapel optrekken in het domein. In 1695 werd een kasteelvleugel in puin geschoten door de troepen van Lodewijk XIV. Van 1887 tot 1897 werd het slot grondig gerestaureerd in neostijl en werd het huidige uitzicht bepaald. Hiervoor deed markiezin Arconati Visconti een beroep op architect Charle Albert. Ook het interieur werd volledig heringericht.
In 2004 werd een nieuwe museumvleugel geopend waarin de badkamer, slaapkamer en chambre rouge van de markiezin te bewonderen zijn.

De collectie
Het museum ontstond door toedoen van de laatste adellijke bewoonster. Vermits zij geen nazaten had, schonk zij het domein met kasteel en inboedel in 1921 aan de Belgische staat. In 1924 werd het kasteel als museum voor het publiek opengesteld. Sinds 1980 is het eigendom van de Vlaamse Gemeenschap.
De collectie bestaat uit de historische inboedel zoals die overgedragen werd door de schenkster. De kern gaat terug tot de familie Scockaert de Tirimont en bleef door vererving in de familie bewaard. Het leeuwendeel van de verzameling is echter aangekocht door markiezin Arconati Visconti die van het slot een museum van de renaissance wou maken. De stukken die zij verwierf, situeren zich dan ook grotendeels in de vijftiende en zestiende eeuw.
Kasteel van Gaasbeek
Net buiten Brussel maar middenin de glooiende heuvels van het Pajottenland troont het Kasteel van Gaasbeek. De middeleeuwse burcht kende een bewogen geschiedenis en evolueerde van strategisch bolwerk naar riant buitenverblijf. De graaf van Egmond was een van de bekendste eigenaars. Het huidige gebouw kreeg zijn romantische restyling op het einde van de negentiende eeuw dankzij de excentrieke markiezin Arconati Visconti.
Zij richtte het kasteel in als museum voor haar enorme kunstcollectie en bespeelde het als historisch theaterdecor. De droomburcht die toen ontstond, heeft ook nu nog iets van een tijdmachine. Je dwaalt er door historiserende interieurs en ontdekt er wandtapijten, schilderijen, meubilair, beelden en andere waardevolle objecten.

Een bezoek aan het kasteel prikkelt al je zintuigen. We streven ernaar, onze bezoekers een beklijvende ervaring te bieden. Verrassende tentoonstellingen waarin historisch erfgoed op een creatieve manier ‘vertaald’ wordt naar vandaag, dompelen je onder in steeds wisselende decors. Ook concerten en evenementen zorgen ervoor dat hier altijd iets te beleven valt. Onze website en nieuwsbrieven informeren je uitgebreid over onze activiteiten.

In het kasteel vind je verder een bibliotheek en een archief (beide toegankelijk op afspraak), een museumshop en een regionaal bezoekerscentrum.

Het kasteelpark met zijn eeuwenoude bomen, vijvers, dreven, kronkelende paden en her en der opgetrokken historische gebouwen, vormt een gedroomde plek voor onthaasting. In het domein bevindt zich ook de unieke museumtuin, waar oude fruit- en groentesoorten gekoesterd worden.
Admission
10,00/ 8,00 EUR
The museum on google maps:

keywords

european cultural history, castles, palaces & gardens, Barok, gaasbeek, castle, kasteel, 1236, scockaert de tirimont, 17e eeuw, gemeenschap

Visitor entrance

Kasteel van Gaasbeek
Kasteelstraat 40
1750 Gaasbeek
Belgium
view on a map

Opening Times

Sun
10:00 - 18:00
Mon
-
Tue
10:00 - 18:00
Wed
10:00 - 18:00
Thu
10:00 - 18:00
Fri
10:00 - 18:00
Sat
10:00 - 18:00
The castle is open from 1 April to 31 October. Please consult our website for up to date opening hours. Open on public holdidays!

euromuse.net - The exhibition portal for Europe