Galerija Klovićevi dvori

 

in short

Galerija Klovićevi dvori smještena je u zdanju bivšega isusovačkog samostana iz 17. st., smještenog na Gornjem gradu. Nakon arhitektonskih zahvata tijekom stoljeća svoj današnji izgled poprimila je početkom 1980-ih godina kada je dobila namjenu koju je zadržala do danas.
Galerija Klovićevi dvori / Klovićevi dvori Gallery
© Galerija Klovićevi dvori / Klovićevi dvori Gallery

Galerija Klovićevi dvori

in detail

Izložbena djelatnost započela je 15. ožujka 1982. u tadašnjemu Muzejskom prostoru i odmah je atraktivnim programom postigla izniman uspjeh, otvorivši novo poglavlje kulturnog života Zagreba.

Osmišljavanje likovnih događanja, nov marketinški pristup, vlastita proizvodnja suvenira, izdavaštvo, a sve po uzoru na svjetske institucije takve vrste, rezultiralo je antologijskim izložbama od nacionalnog značaja, ali i prezentacijom svjetskih kulturnih vrijednosti. Prisjetimo se samo 1984. g. i izložbe Drevna kineska kultura, koja je privukla stotine tisuća posjetitelja.
Osim velikih izložaba vlastite i svjetske baštine, Galerija nikada nije zanemarila suvremenu likovnu stvarnost predstavljajući opuse već afirmiranih autora, ali i promičući nova likovna imena.

Zahvaljujući svojemu dugogodišnjem iskustvu, Galerija je i suorganizator velikog broja najznačajnijih hrvatskih nastupa diljem svijeta. Izložbene projekte svojim osmišljenim pedagoškim programom prati Mala likovna radionica, u kojoj se o načinima likovnog izražavanja poučavaju najmlađi. Od prvih dana djelovanja Galerije pod njezinom je nadležnošću i Kula Lotrščak, informativni punkt, suvenirnica i mjesto manjih izložaba specifičnog sadržaja.
Galerija Klovićevi dvori
Galerija Klovićevi dvori smještena je u zdanju starog, gornjogradskog, isusovačkog samostana, čija gradnja započinje u prvoj polovici 17. stoljeća i traje u etapama sve do drugog desteljeća 18. stoljeća. Velik četverostrani kompleks isusovačkog samostana zatvara nepravilan četverokutni atrij. Sastoji se od dva povijesno i arhitektonski različita djela: samostana iz 17. stoljeća i srednjovijekovne gradske kule, ugrađene u zgradu samostana, koja se danas jedva primjećuje. Kula se nalazi na sjeveroistočnom uglu kompleksa čija se istočna strana oslanja na gradski bedem. Sagrađena je sredinom 13. stoljeća i po debljini zidova (gotovo 2 metra) i kvadratnom tlocrtu istovjetna je drugim gradečkim kulama Lotrščaku, Popovim tornju, kuli Kamenitih vrata.

Bivši isusovački kompleks svoju ljepotu duguje i plastično – dekorativnim elementima na svom vanjskom pročelju, ali i onim dvorišnima. Kameni portal na zapadnom pročelju svojim rustičnim kvadrima odaje renesansnog majstora, dok je drugi portal, današnji ulaz u Galeriju, djelo visokog baroka iz 1783/4. godine. Sinteza renesanse i baroka rezultirala je iznimno harmoničnim rješenjem, pri čemu je barokni portal postao zaštitni znak Galerije Klovićevi dvori.
Jedinstvenost ovog kompleksa potvrđuje se ulaskom u atrij koji svojom kontemplativnošću naprosto mami posjetioca za ostanak.  Pročelja su podjeljena polukružnim prozorima u prizemlju i prvom katu, koji su uokvireni kasnorenesansnim ornamentiranim okvirima ispunjenim stiliziranim biljnim ornamentima talijanskog izvorišta.
Današnji izgled dugujemo arhitektima  Vahidu  Hodžiću i Igoru Emiliju koji su u razdoblju od 1973. do 1984. preuredili zgradu u Muzejski prostor. Osim temeljite adaptacije unutrašnjosti, nadograđen je drugi kat na zapadnom pročelju, prigrađena je zgrada za kafeteriju u južnom dvorištu, a  spušteno je i  tlo glavnog dvorišta.
Tim je zahvatima ovo najveće i najljepše zdanje Gornjeg grada dobilo novu namjenu koju je zadržalo do danas.
Admission
Standard: 30,00 HRK / ~ 4,00 EUR
The museum on google maps:

keywords

Visitor entrance

Galerija Klovićevi dvori
Jezuitski trg 4
10000 Zagreb
Croatia
view on a map

Opening Times

Sun
11:00 - 19:00
Mon
-
Tue
11:00 - 19:00
Wed
11:00 - 19:00
Thu
11:00 - 19:00
Fri
11:00 - 19:00
Sat
11:00 - 19:00

euromuse.net - The exhibition portal for Europe