Fundació Joan Miró. Centro de Estudios de Arte Contemporaneo

 

in short

La collecció de la Fundació Joan Miró comprèn més de 14.000 peces: 217 pintures, 178 escultures, 9 tèxtils, 4 ceràmiques, l'obra gràfica gairebé completa i uns 8.000 dibuixos
Fundació Joan Miró - Terrace
© Foto: Pere Pratdesaba
Logo: Fundació Joan Miró. Centro de Estudios de Arte Contemporaneo

Fundació Joan Miró. Centro de Estudios de Arte Contemporaneo

in detail

La major part d'aquest fons va ser donat a la Fundació per Miró mateix. Altres obres provenen de la col·lecció de Pilar Juncosa, esposa de l'artista, i de la collecció de Joan Prats, íntim amic de Miró i impulsor de la idea de crear la Fundació. Aquest fons s'ha vist incrementat amb les donacions posteriors de Marguerite i Aimé Maeght, Pierre Matisse, Manuel de Muga, Josep Lluís Sert, Francesc Farreras, Josep Royo, Gérald Cramer i David Fernández Miró, nét de l'artista.

Una part igualment estimable és la formada per les obres en concepte de dipòsit, provinents majoritàriament de membres de la família Miró i de la Gallery K.AG, fundada per Kazumasa Katsuta. Cal destacar la recent incorporació (gener del 2010) d'un conjunt de disset obres originals damunt paper provinents també de la família Miró i que s'exposen a l'octògon.


A més de les obres de Joan Miró, la Fundació té també una petita col·lecció d'art contemporani, constituïda en homenatge a Miró un any després de la seva mort. La integren donacions i préstecs a llarg termini de pintures, escultures, fotografies i objectes d'artistes de renom, entre els quals hi ha Pierre Alechinsky, Balthus, Anthony Caro, Marcel Duchamp, Max Ernst, Juli González, Wifredo Lam, Fernand Léger, André Masson, Henry Moore, Robert Motherwell, Claes Oldenburg, Robert Rauschenberg, Antonio Saura, Yves Tanguy i Antoni Tàpies.

Així mateix, cal destacar una col·lecció de gravats d'artistes contemporanis, donada per Aimé Maeght l'any 1976, i altres aportacions fetes per diversos artistes, com Andreu Alfaro, Eduardo Chillida i Moisès Villèlia, entre d'altres. Ocupen un lloc especialment rellevant dues obres d'Alexander Calder: Corcovado, donada per Josep Lluís Sert, i Font de mercuri, originàriament installada al pavelló de la República Espanyola de l'Exposició Internacional de París l'any 1937, que va ser donada a la Fundació per Calder mateix en testimoni de la seva amistat amb Joan Miró.

Fundació Joan Miró
L'edifici de la Fundació és obra de Josep Lluís Sert, arquitecte cofundador del GATCPAC (Grup d'Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l'Arquitectura Contemporània) i gran amic de Joan Miró. Va ser construït en uns terrenys cedits per l'Ajuntament de Barcelona al Parc de Montjuïc.

Cap a finals dels anys seixanta, Sert i Miró comencen a pensar i a treballar en el projecte de fer un "Museu Miró" en l'esmentat emplaçament. Des dels primers esbossos, Sert va concebre la Fundació segons els principis de l'arquitectura racionalista, amb diferents espais al voltant d'un pati central, com és tradicional en l'arquitectura mediterrània, i els lluernaris característics de la seva obra. Dissenyat per acollir la col·lecció de Joan Miró, l'edifici de Sert ha demostrat també la seva capacitat i adaptabilitat per exhibir les creacions d'altres artistes dels segles XX i XXI i continua sent un referent en l'arquitectura contemporània.

L'any 1988 l'edifici de la Fundació es va ampliar per tal de guanyar més espai expositiu, donar cabuda a nous serveis i resituar les oficines. El projecte d'ampliació va anar a càrrec de Jaume Freixa, amic i deixeble de Sert.
Admission
General admission: 10 / 7 EUR Temporary exhibitions: 7 / 5 EUR
The museum on google maps:

keywords

painting, applied arts & design, sculpture, contemporary art, literature, technics, pinturas, textiles, obra gráfica, libros, esculturas, cerámicas, dibujos

Visitor entrance

Fundació Joan Miró
Avgda. Miramar, 1
08038 Barcelona
Spain
view on a map

Opening Times

Sun
10:00 - 14:30
Mon
-
Tue
10:00 - 19:00
Wed
10:00 - 19:00
Thu
10:00 - 21:30
Fri
10:00 - 19:00
Sat
10:00 - 19:00
Summer (July - September): Mondays closed, Tue, Wed, Fri, Sat from 10 to 8 pm, Thu from 10 to 9:30 pm, Sun & Holidays: 10 to 2:30 pm.

Winter (October - June): Mondays closed, Tue, Wed, Fri, Sat from 10 to 7 pm, Thu from 10 to 9:30 pm, Sun & Holidays: 10 to 2:30 pm.

euromuse.net - The exhibition portal for Europe