Etnografski muzej Istra

 

in short

Etnografski muzej Istre županijska je ustanova osnovana 1962.g. Muzej je smješten u pazinskom Kaštelu koji je u prošlosti bio sjedište upravitelja Pazinske knežije koja je od 14. st bila u posjedu Habsburgovaca. Kaštel privlači posjetitelje svojom izgledom i posebnim ugođajem, te skriva mnogobrojne zanimljivosti koje treba otkriti.
Pazinski Kaštel
© Dvorište muzeja
Logo: Etnografski muzej Istra

Etnografski muzej Istra

in detail

Muzej sustavno sakuplja, čuva, obrađuje , interpretira i prezentira građu vezanu uz život stanovnika istarskog poluotoka. Područje naših istraživanja je svakodnevni život; odijevanje, gospodarstvo, dječje igre, glazba, prehrana, vjerovanja, stanovanje, folklor, multikulturalna preplitanja, suvremeni kulturni fenomeni...

Ulaz u Kaštel predstavlja i ulaz u Muzej. Prije ulaza u prostorije Muzeja posjetitelji prolaze kroz prekrasno unutrašnje dvorište. U prizemlju Kaštela nalazi se kovačka i stolarska radionica s pripadajućim starim alatima i kovačkom peći te filmovima o kovaču i bačvaru. Na drugom katu može se razgledati tradicijska odjeća Istarskog poluotoka i tradicijska glazbala ( mih, šurle i roženice). Ovdje se nalaze i dječje hodalice stare više od 100 godina.

U posebnom prostoru smještena je rekonstrukcija kuhinje s ognjištem i njegovim inventarom te posuđe. Na kuhinju se nadovezuju prostorije koje prikazuju tradicijsko gospodarstvo s poljoprivrednim alatima i predmetima vezanim uz proizvodnju vina i ulja u Istri.

Posebno mjesto pripada tkalačkim stanovima, krosnama. Na jednom rekonstrukruiranom se održavaju tečajevi tkanja koje vodi možda posljednji aktivni istarski tkalac Ivan Vošćon.

Posebno je vrijedan komplet ženske tradicijske odjeće iz Peroja, mjesta kojeg su naselili stanovnici Crmničke nahije (Crna Gora) davne 1657. godine. Kako su žene običavali u toj odjeći pokapati, pa je danas ona velika rijetkost i dragocjenost.
Etnografski Muzej Istre
O Kaštelu
Pazinska tvrđava - Kaštel - jedna je od najbolje očuvanih kaštela u Istri. Prvi puta se spominje 983. godine u povelji cara Otona II kao Castrum Pisinum. S vremenom su se izmjenjivali razni vlasnici Kaštela, primjerice Habsburgovci (od 1374. - 18. st), a talijanska obitelj Montecuccoli (18. st. - II svjetski rat) bila je posljednji vlasnik. U dugoj povijesti Kaštel je pored važne obrambene uloge imao i funkciju sjedišta vlasti, dakle, javnu i stambenu namjenu. Služio je kao zatvor, a u ratnim vremenima i kao zbjeg.
Admission
Odrasli (adults): 25,00 KN; Djeca (do 14 god) + umirovljenici (children under 14 + pensioners): 18,00 KN; Grupe (groups, +10): 22,00 KN.
The museum on google maps:

keywords

Visitor entrance

Etnografski Muzej Istre
Trg Istarskog razvoda 1275. Nr. 1
52000 Pazin
Croatia
view on a map

Opening Times

Sun
10:00 - 18:00
Mon
10:00 - 18:00
Tue
10:00 - 18:00
Wed
10:00 - 18:00
Thu
10:00 - 18:00
Fri
10:00 - 18:00
Sat
10:00 - 18:00

euromuse.net - The exhibition portal for Europe