Design museum Gent

 

in short

De "oude" museumcollecties bevatten vooral 17de- en 18de-eeuws meubilair dat opgesteld staat in de stijlvolle interieurs van het Hotel de Coninck. Het Design museum Gent bezit één van de mooiste art nouveau-collecties van het land…
Gevel van het 18de-eeuwse voorgebouw
© Binnenkoer met de vaas van Andrea Branzi
Logo: Design museum Gent

Design museum Gent

in detail

De "oude" museumcollecties bevatten vooral 17de- en 18de-eeuws meubilair dat opgesteld staat in de stijlvolle interieurs van het Hotel de Coninck.
Absoluut hoogtepunt is de nog originele eetkamer, waarin de houten kroonluchter, werk van de Gentse beeldhouwer J. F. Allaert, op zijn oorspronkelijke plaats hangt. Andere interieurs zijn versierd met 18de-eeuwse wandschilderingen of zijn bekleed met zijden muurbekledingen. Voor de verlichting wordt gezorgd door meer dan twintig 18de-eeuwse kristallen luchters. Bekende figuren hebben er hun portret aan de muur hangen, zoals de Franse koning Lodewijk XVIII, van wie ook het bureau opgesteld staat tussen de fraaie collectie Franse meubels.

Het Design museum Gent bezit één van de mooiste art nouveau-collecties van het land. Zowel de uitbundige art nouveau met haar florale motieven en vloeiend lijnenspel als de meer constructieve richting van de 1900-stijl worden in de museum-collecties getoond. Belangrijke Belgische kunstenaars zoals Henry van de Velde, Victor Horta, Paul Hankar, Gustave Serrurier-Bovy en Philippe Wolfers vinden er hun plaats naast buitenlandse ontwerpers.
De art deco en de toegepaste kunsten uit het interbellum zijn vertegenwoordigd door o.a. Albert Van huffel, Huib Hoste, Le Corbusier, Emile Lenoble, Jean Sala, Jean Puiforcat, Gabriel Argy-Rousseau, Maurice Marinot, Claudius Linossier, Gaston Eysselinck, Emile Ruhlmann, Chris Lebeau.

De collecties uit de jaren 1970 en 1980 worden gedomineerd door enerzijds de belangrijkste Belgische ontwerpers zoals Pieter De Bruyne en Emiel Veranneman en anderzijds de Italiaanse vormgeving met groepen als Alchimia en Memphis en hun verrassende sculpturale meubels met vrolijke heldere kleuren en grappige decoratieve elementen.
Het Design museum Gent toont ontwerpen van o.a. Alessandro Mendini, Ettore Sottsass, Michele de Lucchi, Massimo Iosa-Ghini, Michael Graves, Marco Zanini, Martine Bedin, Nathalie Du Pasquier, Mateo Thun. Daarnaast werk van vooraanstaande postmodernisten als Hans Hollein, Richard Meier, Aldo Rossi. Van Borek Sipek is belangrijk meubilair, glas en keramiek te zien.
Van eigen bodem zijn realisaties van jonge juweel-, meubel- en keramiekontwerpers tentoongesteld.
Design museum Gent
Het Design museum Gent, enig in zijn soort, is één van de fraaiste Gentse musea. Het bestaat in feite uit twee gebouwen: het Hotel de Coninck (uit de 18de eeuw) met zijn stijlinterieurs en een recent gebouw met een belangrijke verzameling design van de 20ste eeuw. Het museum bezit een van de prachtigste art-nouveauverzamelingen van het land.
Admission
5,00/3,75 EUR/1,00 EUR
The museum on google maps:

keywords

applied arts & design, kunst, mode, kleding, art deco, keramiek, meubels, glas

Visitor entrance

Design museum Gent
Jan Breydelstraat 5
9000 Ghent
Belgium
view on a map

Opening Times

Sun
10:00 - 18:00
Mon
-
Tue
10:00 - 18:00
Wed
10:00 - 18:00
Thu
10:00 - 18:00
Fri
10:00 - 18:00
Sat
10:00 - 18:00
Closed on 1st of january, 24th, 25th and 31th of december

euromuse.net - The exhibition portal for Europe