Ateneumin taidemuseo

 

in short

Ateneumin taidemuseon kokoelma on Suomen vanhin, laajin ja merkittävin, joka kattaa ajanjakson 1750-luvulta aina 1960-luvulle asti. Taidekokoelmaan kuuluvat rakastetuimpien suomalaisten mestareiden, mm. Akseli Gallen-Kallelan ja Helene Schjerfbeckin teoksia. Museolla on myös laadukas kansainvälinen kokoelma johon kuuluu mm. Gauguinin ja Van Goghin teoksia.
Ateneum Art Museum
© Finnish National Gallery
Logo: Ateneumin taidemuseo

Ateneumin taidemuseo

in detail

Historiaa

Valtiollistamisen yhteydessä 1990 Ateneumin taidemuseon kokoelmat jaettiin Ateneumin taidemuseon ja Nykytaiteen museo Kiasman kesken. Nykytaiteen museon alueeseen kuuluvat kaikki vuoden 1960 jälkeiset kotimaiset ja ulkomaiset taideteokset. Ateneumin kokoelma esittelee näinollen Suomen taiteen vaiheita 1700-luvun puolivälin kustavilaisista ajoista aina 1950-luvun modernismin ilmiöihin asti. Kokoelmat löytyvät Ateneum-rakennuksen kolmannesta kerroksesta.

Kokoelmat

Kokoelmien karttuminen alkoi Suomen Taideyhdistyksen toiminnan ensimmäisinä vuosina. Toisaalta Taideyhdistys hankki itse muutamia saatavilla olevia ja kokoelmiin sopivia teoksia, toisaalta se vastaanotti yhden tai useampien teosten lahjoituksia.
Vuosisadan vaihteen merkittävimmän lahjoituksen teki lääketieteen lisensiaatti Herman Frithiof Antell, joka lahjoitti taidekokoelmansa lisäksi varat sen jatkuvaa kartuttamista varten. Antellin kokoelmaan kuuluvat mm. van Goghin, gauguinin ja Cézannen teokset, joiden hankkimista aikalaiset kummastelivat. Museon oma ostolautakunta keskittyi enimmäkseen kotimaisen taiteen hankkimiseen.
1950- ja 1960-luvuilla Ateneumin taidemuseo haluttiin nostaa yleiseurooppalaiselle tasolle ulkomaisen nykytaiteen hankinnoilla. Pääpaino oli edelleen kotimaisessa taiteessa.
Ateneumin taidemuseo täydentää kokoelmaansa vuosittain ja järjestää suuria näyttelyitä Suomen taiteesta ja siihen olennaisesti vaikuttaneista taidesuuntauksista ja ilmiöistä. Museon tehtävänä on myös koota Suomen taidetta esitteleviä näyttelyistä kansainvälistä näyttelyvaihtoa varten. Näyttelyiden oheisohjelmistoon kuuluu opastustoiminnan lisäksi konsertteja ja filmi- tai videoesityksiä.
Ateneumin kokoelmaan kuuluu yli 20 000 taideteosta.
The museum on google maps:

keywords

sculpture, photography, european art after 1800, european art before 1800, tee, paino, akseli gallen-kallela, helene schjerfbeck, Cézanne, Gauguin, Van Gogh, Eurooppa, taide

Visitor entrance

Ateneumin taidemuseo
Kaivokatu 2
00100 Helsinki
Finland
view on a map

Opening Times

Sun
10:00 - 17:00
Mon
-
Tue
10:00 - 18:00
Wed
10:00 - 20:00
Thu
10:00 - 20:00
Fri
10:00 - 18:00
Sat
11:00 - 17:00

euromuse.net - The exhibition portal for Europe