Arheološki muzej u Zagrebu

 

in short

Muzejski fundus obuhvaća više od 400 000 predmeta, koji najvećim dijelom potječu iz različitih krajeva Hrvatske, ali ih je znatan broj i iz susjednih zemalja te iz nekih drugih područja, poglavito s područja Sredozemlja.
Arheološki muzej u Zagrebu
© Arheološki muzej u Zagrebu

Arheološki muzej u Zagrebu

in detail

U muzejskom postavu trenutačno su postavljene stalne izložbe Numizmatičke, Pretpovijesne i Egipatske zbirke te dijela Antičke zbirke, a nema postava Srednjovjekovne zbirke. S gotovo 280 000 predmeta, brojem prednjači Numizmatička zbirka, koja je ujedno i među najvećim takvim hrvatskim i europskim zbirkama. Osim novca, u njoj su zastupljene medalje, spomenice, plakete, značke, kolajne, markice i žetoni.

Pretpovijesna je zbirka s približno 78 000 predmeta među najvećim muzejskim zbirkama, a ujedno je među najcjelovitijima u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe.

U stalnomu izložbenom postavu prikazani su paleolitički te, osobito, neolitički nalazi iz mlađega kamenog doba, a osobito je zanimljiva zbirka vučedolske kulture, u kojoj prevladavaju atraktivni keramički nalazi, među kojima je i znamenita posuda u obliku ptice, poznata Vučedolska golubica, tzv. vučedolska terina.

Egipatska zbirka jedina je sustavna kolekcija takvog tipa u Hrvatskoj, ali i u bližem okruženju. Raznolikošću i brojem predmeta (oko 2 200), ona je među najvećim takvim zbirkama i na širim južnoeuropskim prostorima.

Približno 600 odabranih izložaka u stanom je postavu razvrstano prema ovim tematskim cjelinama: brončani prikazi božanstava, kamena i drvena plastika, grobna oprema, nakit, kozmetika i posuđe, papirusi i pisma, kanopske vaze, ušebti statuete (figurice koje prate pokojnika), sarkofazi i mumije te pogrebne stele.

Zasebna cjelina u izložbenom postavu, u izdvojenoj prostoriji povezanoj s egipatskom izložbom, jest tzv. Etruščanska soba: u njoj se, osim manjeg broja različitih izložaka etrurskog podrijetla, nalaze i poznati Povoji zagrebačke mumije (Zagrebačka lanena knjiga, Liber linteus Zagrabiensis), rukopis s najduljim sačuvanim tekstom etrurskog jezika, vjerojatno najvažniji spomenik u posjedu Muzeja. U istoj je prostoriji izložena i poznata Zagrebačka mumija, oko koje su izvorno bili ovijeni laneni povoji s etrurskim tekstom.<

U Antičkoj (grčko-rimskoj) zbirci pretežito je zastupljena građa s brojnih nalazišta u Hrvatskoj, ali i iz nekoliko drugih, poglavito susjednih zemalja.

Od spomenika iz rimskog razdoblja valja izdvojiti i kolekciju kamenih spomenika podrijetlom iz italskih područja - mramornih skulptura, reljefa, natpisa, spomenika dekorativnog sadržaja i sl., koji su u manjem izboru izloženi u ulaznom prostoru muzejske zgrade.

U prostoru muzejskog dvorišta, u svojevrsnome arheološkom parku, nalazi se muzejski Lapidarij: u njemu je izloženo stotinjak rimskih kamenih spomenika - skulptura, reljefa, natpisa i sl., od kojih se većina odnosi na različite tipove nadgrobnih spomenika, sarkofage, stele, are i dr.

Od 1870. g. Muzej objavljuje znanstveni časopis Vjesnik Arheološkog muzeja u Zagrebu.
­Arheološki muzej u Zagrebu
Muzej je počeo javno djelovati 1846. g. u sklopu Narodnog muzeja. Od 1945. g. nalazi se u palači na Zrinskom trgu, nekadašnjem vlasništvu baruna Dragutina Vranyczanyja.
Admission
adults 20 kn/ children, pupils, students, pensioners 10 kn/ family 30 kn/ pensioners - free entrance on Tuesdays
Andautonija Arheološki park u Ščitarjevu
Na mjestu današnjega sela Ščitarjeva, u blizini Velike Gorice, nalazio se rimski grad Andautonija (Andautonia, 1. - 4. st.): ostaci grada govore u prilog dugotrajnoj, gotovo dvije tisuće godina staroj tradiciji urbanog života na širemu zagrebačkom području. Iskopavanja Andautonije traju od 1981. g., a 1994. g. na lokalitetu je otvoren i Arheološki park u kojemu posjetitelji mogu razgledati sačuvane dijelove grada - dio glavne ulice opločene kamenim pločama, gradsko kupalište, ostatke dviju zgrada i dr. Ispod spomenutih objekata otkriveni su i ostaci nekadašnjega groblja. Nalazi zidnih slikarija, kockica mozaika, pragova i uređaja za grijanje svjedoče o visokoj kvaliteti života, a keramičke i staklene posude, svjetiljke, brončani i srebrni nakit te drugi predmeti za svakodnevnu upotrebu dopunjuju sliku o životu u tom gradu, o trgovini i proizvodnji koja je u njemu cvjetala tijekom nekoliko stoljeća.
Admission
20,00 KN / 15,00 KN / 30,00 KN
The museum on google maps:

keywords

Visitor entrance

­Arheološki muzej u Zagrebu
Trg Nikole Šubića Zrinskog 19
10000 Zagreb
Croatia
view on a map

Opening Times

Sun
10:00 - 13:00
Mon
-
Tue
10:00 - 18:00
Wed
10:00 - 18:00
Thu
10:00 - 20:00
Fri
10:00 - 18:00
Sat
10:00 - 18:00
The Museum is closed on Monday and on holidays.

Visitor entrance

Andautonija Arheološki park u Ščitarjevu
Šćitarjevo
10410 Velika Gorica
Croatia
view on a map

Opening Times

Sun
12:00 - 18:00
Mon
-
Tue
-
Wed
-
Thu
-
Fri
-
Sat
12:00 - 18:00
Opened only from May till November.
Visits from Monday to Friday, by appointment only

euromuse.net - The exhibition portal for Europe