Zgodovina telekomunikacij

permanent exhibition

in short

V zbirki Zgodovina telekomunikacij so razstavljeni različni predmeti, ki so zaznamovali razvoj tega področja na slovenskem ozemlju.
Telephone exchange
© Blaž Zupančič

Visitor entrance

Muzej pošte in telekomunikacij
Polhov Gradec 61
1355 Polhov Gradec
Slovenia 

Detailed information about the museum on euromuse.net

Muzej pošte in telekomunikacij

in detail

V zbirki Zgodovina telekomunikacij so razstavljeni različni predmeti, ki so zaznamovali razvoj tega področja na slovenskem ozemlju. Bliskovit napredek telekomunikacij se v 19. stoletju začne z razvojem telegrafije. V zbirki je predstavljen princip  delovanja morsejevega telegrafa, obiskovalci pa se lahko preizkusijo v znanju morsejeve abecede. Na ogled so tudi različni teleprinterji in tele-foto naprave. Razvoj telefonije predstavljajo različni telefonski aparati; od induktorskega, ki je bil vezan na ročno telefonsko centralo, do različnih modelov avtomatskih telefonskih aparatov. V muzeju so razstavljene tudi delujoče telefonske centrale, najstarejša med njimi je koračna avtomatska telefonska centrala tipa Strowger, ki je bila od leta 1927 v uporabi na pošti v Ljubljani. V muzej je prišla leta 1981. Na ogled je tudi montersko orodje, s katerim so popravljali omrežne sisteme.
Admission
2,50/1,60 EUR
The exhibition venue on google maps:

keywords

history, european cultural history, technics, telekomunikacije, telefon, teleprinter, zgodovina, telegrafija, moresejeva abeceda

Opening Times

Sun
10:00 - 17:00
Mon
-
Tue
10:00 - 17:00
Wed
10:00 - 17:00
Thu
10:00 - 17:00
Fri
10:00 - 17:00
Sat
-
1st November,25th and 26th December, 1st January, 2nd JanuaryEaster: closed

euromuse.net - The exhibition portal for Europe