Steensculptuur, precisie-instrumenten, metaalkunst

permanent exhibition

in short

De kloostergang met kapel en zicht op een binnentuin is een van de opmerkelijkste tentoonstellingscircuits in het Jubelparkmuseum.
steensculptuur, precisie-instrumenten, metaalkunst
© Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis

Visitor entrance

Jubelparkmuseum
Jubelpark 10
1000 Brussels
Belgium 

Detailed information about the museum on euromuse.net

Jubelparkmuseum

in detail

De kloostergang met kapel en zicht op een binnentuin is een van de opmerkelijkste tentoonstellingscircuits in het Jubelparkmuseum.
De middeleeuwse sfeer van de op de gotiek geïnspireerde architectuur past perfect bij de fraai bewerkte doopvonten, de grafstenen van ridders en andere notabelen in Doorniks zwart marmer en de andere werken in romaanse en gothische stijl. Zij behoren tot de collectie steensculptuur die in een van de drie volledig gerenoveerde vleugels wordt geëxposeerd.

In de zaal ernaast krijgen vanaf nu de precisie-instrumenten een mooie plaats. Er worden prachtige voorbeelden van uurwerkmakerij getoond zoals figuratieve automaten, horloges van bergkristal en astronomische pendules. De instrumenten om de aarde en het heelal te meten zijn zowel mooi als intrigerend. Bovendien hoeft u geen technisch wonder te zijn om de werking van astrolabia, zonnewijzers of landmeterscirkels te begrijpen: u kunt het allemaal zelf uitproberen aan de hand van maquettes. De hemelglobes, planetenglobes of verrekijkers trekken eveneens de aandacht en vertellen meer over de geschiedenis van de astronomie.


In het kapelgedeelte komt de metaalkunst tot haar recht. Topstukken van de dinanderie zijn ongetwijfeld de doopvont uit de Sint-Germanuskerk in Tienen (1149) en de kandelaar-koorlessenaar van Saint-Ghislain (1442). Of het nu om gebruiksvaatwerk of religieuze objecten gaat, het koper- en het tinwerk getuigen van het grote vakmanschap van de toenmalige ambachtslui. Aan de hand van meesterlijk vervaardigde sleutels, sloten en deurkloppers, decoratief traliewerk en koffers wordt ten slotte ook de evolutie geschetst van het kunstmeedwerk van de middeleeuwen tot het einde van de 18de eeuw.

In het vernieuwde circuit ontdekt u museumstukken die voor het eerst sinds lange tijd de reserves hebben verlaten.
Admission
5,00/4,00/1,50 EUR
The exhibition venue on google maps:

keywords

Opening Times

Sun
10:00 - 17:00
Mon
-
Tue
09:30 - 17:00
Wed
09:30 - 17:00
Thu
09:30 - 17:00
Fri
09:30 - 17:00
Sat
10:00 - 17:00

euromuse.net - The exhibition portal for Europe