Stap in Van Goghs wereld

permanent exhibition

in short

Wat vond Vincent van Gogh troostend aan een korenveld? Ontdek wat hij wilde uitdrukken in de compleet nieuwe collectiepresentatie van het Van Gogh Museum.
Vincent van Gogh (1853 - 1890), Irises, May 1890, oil on canvas, 92.7 cm x 73.9 cm, Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Foundation)
© Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Foundation)

Visitor entrance

Van Gogh Museum
Paulus Potterstraat, 7
1071 CX Amsterdam
Netherlands 

Detailed information about the museum on euromuse.net

Van Gogh Museum

in detail

De ontwikkeling van Vincent van Gogh als kunstenaar staat centraal in een spectaculaire vormgeving.

Nieuwe kijk


In de nieuwe inrichting stap je direct in Van Goghs wereld. Je ziet natuurlijk zijn meesterwerken, maar ook tekeningen en brieven. Je ontdekt de ideeën en ambities achter zijn kunst.
Van Gogh ervoer het leven en de wereld op een intense manier en wilde met zijn kunst de grote thema’s van het bestaan - zoals angst, lijden, liefde en hoop - verbeelden. Je volgt de onafgebroken zoektocht van een kunstenaar die zichzelf voortdurend probeerde te verbeteren. Zo krijg je een nieuwe kijk op een kunstenaar die je misschien al dacht te kennen.

Schilderijen, tekeningen en brieven


Het verhaal van zijn kunstenaarschap wordt verteld over alle verdiepingen heen, waarbij niet alleen zijn schilderijen, maar ook de tekeningen en brieven een vaste plek zullen krijgen.
Belangrijke aspecten van Van Goghs kunstenaarschap worden door middel van wisselende thema’s belicht en uitgediept. Zo krijgen Van Goghs ambitie om boerenschilder te worden, zijn zoektocht naar kleur en zijn persoonlijke verbeelding van de natuur een prominente plek in het museum, waarbij hoogtepunten als De aardappeleters, De slaapkamer en Zonnebloemen uiteraard niet ontbreken.

Mythes en context


Voor het eerst worden mythes rondom Van Gogh – zoals zijn zelfmoord, ziekte en oor – uitgebreid belicht. Meer dan voorheen wordt Van Gogh in de context van zijn tijd geplaatst.

Inspiratie en invloed op latere kunstenaars


De enorme impact die Van Gogh had op generaties na hem wordt getoond met het expressieve werk van Maurice de Vlaminck en Kees van Dongen uit onze eigen collectie.
Regelmatig tonen we een speciaal (hedendaags) kunstwerk waarin de inspiratie en invloed van Van Gogh zichtbaar is. Als eerste is dit Study for a Portrait of Van Gogh VI van Francis Bacon, een bruikleen van Arts Council Collection, Southbank Centre, Londen.
Een video-installatie in de centrale hal laat zien hoe Van Gogh na zijn dood het belangrijke (pop)culturele icoon is geworden dat we vandaag de dag kennen.
Admission
15 EUR / free of charge for children 0 - 17y and with Museum pass
The exhibition venue on google maps:

keywords

Opening Times

Sun
09:00 - 18:00
Mon
09:00 - 18:00
Tue
09:00 - 18:00
Wed
09:00 - 18:00
Thu
09:00 - 18:00
Fri
09:00 - 22:00
Sat
09:00 - 18:00
1. May - 1. Sept and
27. Dec - 5. Jan: 9.00-18.00

2. Sept - 26. Dec and
6. Jan - 12. Jan: 9.00-17.00

Every Friday open until 22.00.

euromuse.net - The exhibition portal for Europe