Stalni postav. Svijet kukaca - Entomološki odjel

permanent exhibition

in short

U palači Hercer od 1954. godine smješten je entomološki odjel Gradskog muzeja Varaždin, u kojemu se čuva vrijedna i jedinstvena zbirka najvećeg varaždinskog prirodoslovca te utemeljitelja i prvog kustosa toga Odjela Franje Košćeca.
Entomological Collection
© Gradski muzej Varaždin

Visitor entrance

Palača Sermage
Trg Miljenka Stančića 3
42000 Varaždin
Croatia 

Detailed information about the museum on euromuse.net

Gradski muzej Varaždin

in detail

Uklasicističkoj palači Hercer od 1954. godine smješten je Entomološki odjel Gradskog muzeja Varaždin, u kojemu se čuva vrijedna i jedinstvena zbirka najvećeg varaždinskog prirodoslovca, gimnazijskog profesora te utemeljitelja i prvog kustosa toga Odjela Franje Košćeca

Zbirka prof. Košćeca predstavljena je u stalnom postavu pod naslovom Svijet kukaca, koji je koncem 90-ih godina prošloga stoljeća obnovljen, a prema stručnjacima i publici koja ga posjećuje jedan je od najljepših takve vrste u Europi. Kroz nekoliko tema: U šumi, Uz šumu i na livadi, U vodi i na obali, Noću i u zemlji, na otprilike 4500 izložaka, u postavu se zorno prikazuje biologija kukaca. Od predmeta su izloženi entomološki preparati, dermopreparati kralježnjaka, herbarski primjerci biljaka, uvećani modeli kukaca, fotografije i različiti predmeti iz ostavštine prof. Košćeca. Među njima su, primjerice, i pomagala koja je za obradu svojih zbirki sam osmislio i izradio.
U dijelu stalnog postava predstavljeni su i ostali varaždinski prirodoslovci s konca 19. i početka 20. stoljeća, a jedna je prostorija uređena kao radna soba prof. Košćeca.


Dodirom do spoznaje
Stalni postav nadopunjen je novim izložbenim cjelinama namijenjenim slijepim i slabovidnim osobama. To su modeli kukaca u prirodnoj i uvećanoj veličini, zatim reljefni prikazi modela gnjezdišta te kontrastno osvijetljene gravure kukaca. Razgledavanje ovih izložaka je taktilno dok su legende ispisane na Brailleovu pismu i na uvećanom crnom tisku. Postoji i audio vodič sa snimljenim vođenjem kroz cijeli postav te mogućnost korištenja snimljenih glasanja životinja pomoću računala.

keywords

natural history, lov, radio, rat, entomologija, koš, biologija, reljef

Opening Times

Sun
09:00 - 13:00
Mon
-
Tue
09:00 - 17:00
Wed
09:00 - 17:00
Thu
09:00 - 17:00
Fri
09:00 - 17:00
Sat
09:00 - 13:00

euromuse.net - The exhibition portal for Europe