Stalna postavka "Obućarska radionica Hajruduna Mulalića"

permanent exhibition

in short

30.augusta, 2013.godine u 17,00 sati, u prisustvu brojne publike, otvorena je u Eminagića konaku stalna postavka „Obućarska radionica Hajrudina Mulalića“.
exhibition view 1
© Muzej Tesanj

Visitor entrance

Eminagića konak

Tešanj
Bosnia and Herzegovina 

Detailed information about the museum on euromuse.net

Muzej Tešanj

in detail

30.augusta, 2013.godine u 17,00 sati, u prisustvu brojne publike, otvorena je u Eminagića konaku stalna postavka „Obućarska radionica Hajrudina Mulalića“. Hajrudin Mulalić, Tešnjak, bio je običan čovjek, ponikao u uglednoj i čestitoj čaršijskoj porodici. Po prirodi svoga posla i nametnutim umjetničkim kriterijima ne bi se mogao svrstati u taj red, svojevrsnu umjetničku kastu, ali po načinu bavljenja svojim prvim zanatom i uljudnim manirima, zaslužio je to svakako. Hajrudin je, po kazivanju njegovih savremenika, bio vrsni cipelar, jedan od rijetkih,koji su u teška poslijeratna vremena, pedesetih godina prošlog stoljeća, izrađivali cipele salonke i ženske modne cipele.Učesnik izložbe bio je i  prof. Senad Hodović, muzejski savjetnik i direktor Zavičajnog muzeja Visoko. Prof. Hodović potiče iz ugledne visočke porodice, koja se generacijama bavila i još uvijek bavi obućarskim i opančarskim zanatom. Autor je izložbe „Staro visočko kožarstvo i opančarstvo“ i vrijednog stručnog članka „Novi prilozi za izučavanje tradicije visočkog kožarstva“.Ovako vrijednu radionicu, stvaranu decenijama, Muzeju Tešanj poklonila je porodica Mulalić: Hajrudinova supruga Belkisa, sin Azem i kćerka Azelma, kojima se i na ovaj način zahvaljujemo. Stalnu postavku nakon kratkog obraćanja i čestitke za još jednu muzejsku postavku, otvorila je pomoćnica načelnika Tešnja gđa Azra Muslija. 

Tehničku postavku izložbe uradila je kustosica Mensura Mujkanović, a prevod tekstova na engleski jezik Melisa Mujić, bachelor historije umjetnosti.

Autor ove izložbe je direktor muzeja Tešanj Jasmin Mandzukic,prof.historije.
The exhibition venue on google maps:

Opening Times

Sun
-
Mon
09:00 - 14:00
Tue
09:00 - 14:00
Wed
09:00 - 14:00
Thu
09:00 - 14:00
Fri
09:00 - 14:00
Sat
09:00 - 14:00

euromuse.net - The exhibition portal for Europe