Sarmizegetusa - Muzeul orasului roman

permanent exhibition

in short

Muzeul Arheologic Sarmizegetusa a apărut ca o necesitate logică pentru adăpostirea numeroaselor piese descoperite în timpul săpăturilor arheologice, dar şi pentru a stopa migrarea lor spre alte locuri sau instituţii.
Sarmizegetusa, muzeul orasului roman
© Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane

Visitor entrance

Sarmizegetusa - Muzeul orasului roman
Str. Principală
337415 Sarmizegetusa Regia
Romania 

Detailed information about the museum on euromuse.net

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva

in detail

Localitatea Sarmizegetusa este aşezată în partea de Vest a Depresiunii Haţegului, la aproximativ 10 km de Trecătoarea Porţilor de Fier ale Transilvaniei şi la 17 km de oraşul Haţeg. Este învecinată cu Munţii Ţarcului (Sud), Munţii Poiana Ruscăi (Nord), iar înspre Est se face o deschidere spre Ţara Haţegului. Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa a fost primul oraş întemeiat în provincia Dacia de către împăratul Traian, suprapunând un castru ce a funcţionat în perioada dintre cele două războaie dintre romani şi daci. Acest lucru se va întâmpla cel mai devreme în anul 108. Din păcate data exactă nu se cunoaşte, doar numele guvernatorului Decimus Terentius Scaurianus, cel care a fondat oraşul. Castrul a ocupat o suprafaţă de aproximativ 540 X 435 m, iar oraşul a devenit un dreptunghi cu laturile de aproximativ 600 X 540 m, dar în afara zidurilor de incintă mai avem o suprafaţă locuită de cel puţin 60-80 ha, dacă nu cumva chiar mai mult.

Oraşul mai dispunea şi de un territorium în jur, o zonă imensă care se întindea din Munţii Apuseni, până la Dunăre. Aici se regăsesc ferme (villa rustica) sau aşezări de rang inferior cum au fost Aquae (astăzi Călan Băi) sau Germisara (astăzi Geoagiu Băi), care gravitau în jurul metropolei. Această uriaşă întindere de pământ semnifica faptul că oraşul şi oamenii săi de afaceri deţineau şi controlau comerţul de la Dunăre, agricultura din fertila vale a Mureşului şi nu în ultimul rând profiturile aduse de minele de aur din Munţii Apuseni. Iată câteva motive pentru care oricare alt oraş al Daciei romane cu greu ar fi putut să detroneze Sarmizegetusa din poziţia pe care a deţinut-o.

În urma cercetărilor arheologice astăzi se pot vizita monumente din afara zidurilor de incintă precum zona templelor sau amfiteatrul, în timp ce în interior se regăsesc palatul procuratorului financiar al provinciei Dacia Apulensis (Domus Procuratoris) şi forul.

Muzeul Arheologic Sarmizegetusa a apărut ca o necesitate logică pentru adăpostirea numeroaselor piese descoperite în timpul săpăturilor arheologice, dar şi pentru a stopa migrarea lor spre alte locuri sau instituţii. Cel care punea bazele primului muzeu din localitate a fost Constantin Daicoviciu în perioada interbelică. Astăzi muzeul este adăpostit într-o clădire situată la intrarea în sat dinspre oraşul Haţeg. A fost reamenajată partea de la etaj a clădirii unde pot fi văzute pe de o parte artefacte descoperite în timpul săpăturilor arheologice, pe de alta, pentru a facilita şi ajuta imaginaţia vizitatorului s-a recurs la arheologia experimentală pentru a arăta cum arătau unele dintre acele piese în urmă cu aproape 2000 de ani. Sălile au fost organizate pe teme majore din viaţa aşezărilor de aici precum armata, divertismentul din amfiteatru, tehnologia romana, ceramica, moda, etc.

Întrucât istoria Sarmizegetusei începe cu un castru şi soldaţii care au început lucrările de construcţii, prima sală şi temă a expoziţiei se referă la armată. Pe de o parte, într-o vitrină sunt prezentate piese descoperite în timpul săpăturilor arheologice (obrăzar, margini scut, mâner de pugio, teacă dolabra, proiectile, etc.), pe de alta, prin arheologia experimentală am prezentat echipamentul câtorva tipuri de soldaţi romani (legatul, centurionul, cornicenul, legionarul sau auxiliarul).

Divertismentul din Colonia Dacica Sarmizegetusa este reprezentat printr-o machetă la scară a amfiteatrului de aici, care propune o încercare de reconstituire. De asemenea, sunt prezente părţi din echipamentele unor tipuri diferite de gladiatori.

Tematica referitoare la tehnologia romană a încercat să surprindă unele din cele mai reprezentative părţi din civilizaţia antichităţii, care să aibă acoperire prin descoperirile arheologice locale. Sunt prezente ţevile de plumb prin care se distribuia apa în oraş la cei trei mari consumatori; cadranul solar; o propunere de reconstituire a uneia dintre fântânile publice ce flancau intrarea in forul Sarmizegetusei; nu în ultimul rând se poate vedea sistemul de hypocaust, practic centrala termică din casele zilelor noastre, în cadrul căruia podeaua este reprezentată printr-un mozaic original descoperit într-o locuinţă situată lângă amfiteatru.

Ceramica romană a fost întotdeauna extrem de diversificată atât numeric, cantitativ, cât şi în ceea priveşte utilitatea obiectelor. Vorbim despre tiparul pentru prajiturele sau pâinicile rituale, care se depuneau în temple pentru zei ca ofrande; antefixele cu rol apotropaic, de protecţie a casei şi familiei; opaiţele care erau un fel de lanterne întrucât la acea vreme existau şi candelabre sau alte obiecte de iluminat fixe, spre deosebire de acestea care erau portabile; kanharos, vasul folosit la banchete în care se amesteca vinul cu apa; amforele de obicei în Dacia erau produse de import, aducându-se cu ele vinurile greceşti, uleiul de măsline sau chiar un sos din peşte – garum, folosit pe post de condiment în mâncare.

O încercare de prezentare a modei de la vremea respectivă este dată de două costume feminine şi unul masculin. Este o încercare întrucât materialele nu sunt cele de la vremea aceea, mai ales la început s-a folosit lâna, mai târziu inul sau cânepa, iar după contactul cu civilizaţia chineză se foloseşte şi mătasea. 
Admission
10 lei
The exhibition venue on google maps:

keywords

architecture, archaeology, ancient worlds, coins and medals, roman, ulpia, traiana, augusta, sarmizegetusa, capitala, statului, dacia, mozaic, apă, teatru, divertisment

Opening Times

Sun
10:00 - 18:00
Mon
-
Tue
10:00 - 18:00
Wed
10:00 - 18:00
Thu
10:00 - 18:00
Fri
10:00 - 18:00
Sat
10:00 - 18:00

euromuse.net - The exhibition portal for Europe