Ribiški oddelek

permanent exhibition

in short

Čeprav sodi ribiška zbirka po velikosti razstavnih prostorov med manjše oddelke TMS, poskuša kljub temu podati celovito sliko o ribiški dejavnosti na Slovenskem nekoč in danes. Prvi del zbirke je bil javnosti predstavljen leta 1982, ribiški oddelek v celoti pa 1987. leta. Strokovno pomoč pri ureditvi zbirke je zagotovila Ribiška zveza Slovenije, ki tudi sicer svetuje in finančno podpira dejavnost muzeja.
Fishing department
© Blaž Zupančič

Visitor entrance

Tehniški muzej Slovenije
Bistra 6 (Borovnica)
1353 Borovnica
Slovenia 

Detailed information about the museum on euromuse.net

Tehniški muzej Slovenije

in detail

Predstavitvi evolucijskega razvoja ribjih vrst sledi prikaz zgodovine ribištva. Gradivo na panojih priča o časih, ko je bila pravica do ribolova – tako kot do lova – izključno v domeni privilegiranih slojev, ribolov pa je predstavljen tudi kot pomembna gospodarska dejavnost in priljubljena športna aktivnost. Del zbirke je namenjen tudi prikazu razvoja ribiških društev, ki so se že pred stoletjem borila za ohranitev čistih voda, čeprav njihova prizadevanja – največkrat v imenu tedaj uveljavljene vizije napredka - običajno žal niso obrodila sadov.

V zbirki si je mogoče ogledati najrazličnejša ribiška orodja in priprave. Od najstarejših pripomočkov so v muzeju predstavljena preprosta ribiška orodja mostiščarjev z Ljubljanskega barja in železen trizob iz rimskih časov, ki so ga našli v strugi Ljubljanice.

Poseben prostor je namenjen prikazu tehnologije vzreje salmonidnih vrst rib (predvsem postrvi, lipani, sulci), ki danes ni pomembna samo zaradi prehrane, temveč predvsem kot dejavnost, ki omogoča ponovno vlaganje avtohtonih rib v naše bolj ali manj prizadete in onesnažene vode.

Seveda pa se obiskovalci lahko sami prepričajo o pestrosti ribjih vrst v naših vodah. Nekaj trofejnih dermoplastik na steni priča o malodane neverjetni velikosti, ki jo lahko včasih dosežejo posamezne ribje vrste. 
Zaradi pomanjkanja razstavnega prostora smo pripravili tudi multimedijski projekt, kjer podrobneje predstavljamo slovenske vode in pestrost ribjega življa v njih.
Admission
4,50 / 2,40 EUR
The exhibition venue on google maps:

keywords

european cultural history, natural history, technics, trnkarjenje, ribogojnica, riba

Opening Times

Sun
10:00 - 18:00
Mon
-
Tue
08:00 - 16:00
Wed
08:00 - 16:00
Thu
08:00 - 16:00
Fri
08:00 - 16:00
Sat
09:00 - 17:00
Exhibition closes one hour after the box-office closing time.
Opening hours July, August:
Tues–Fr 10.00-17.00, Sat 9.00-17.00, Sun and holidays 10.00-18.00

Every Monday and from 4th December until 1st March the Museum is open only for groups announced in advance (+386 (0)1 750 66 72).

euromuse.net - The exhibition portal for Europe