Muzeul memorial Aurel Vlaicu

permanent exhibition

in short

În anul 1982, lângă Casa memorială s-a construit şi amenajat ,,Muzeul memorial Aurel Vlaicu”, o clădire cu o arhitectură modernă şi cu o dotare muzeistică de excepţie.
exhibition view
© Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane

Visitor entrance

Muzeul memorial "Aurel Vlaicu"
Aurel Vlaicu
335401 Aurel Vlaicu
Romania 

Detailed information about the museum on euromuse.net

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva

in detail

Aurel Vlaicu s-a născut în satul Binţinţi (azi Aurel Vlaicu) la 19 noiembrie 1882, ca fiu a lui Dumitru şi Anei Vlaicu, o familie cu o bună stare materială După terminarea şcolii primare din satul natal, s-a înscris la Liceul din Orăştie şi, după primii doi ani, s-a transferat la cel german din Sibiu  unde a şi obţinut diploma de bacalaureat.

Încă de foarte tânăr manifestă înclinaţii deosebite spre tehnică. A urmat rând pe rând, Politehnica din Budapesta(1902), Şcoala Politehnică din München(1903-1908). Multitudinea preocupărilor sale în domeniul tehnicii l-au făcut cunoscut între studenţii şi profesorii înaltei şcoli müncheneze.

Ajuns inginer se dedică cu pasiune studierii problemelor zborului. Primul succes, după o intensă muncă, l-a constituit ridicarea de la sol a planorului proiectat şi construit după planurile proprii pe izlazul satului natal, în anul 1909.

Convins că la Bucureşti va găsi alte posibilităţi de realizarea a proiectelor sale, Aurel Vlaicu trece munţii şi susţinut de o serie de personalităţi, reuşeşte să construiască un aparat de zbor ,,Vlaicu I”, o realizare remarcabilă prin simplitatea ei. Cu acest avion Aurel Vlaicu a reuşit în 17 iunie 1910 să decoleze pe câmpul Cotrocenilor de la prima încercare. Al doilea aparat construit, ,,Vlaicu II”, a fost gata în anul 1911 şi se deosebea de ,,Vlaicu I” prin schimbarea unor dimensiuni şi printr-o serie de ameliorări aerodinamice. Cu acest aparat ce atinge o viteză de 90 km/oră şi se ridică până la 1.000 m înălţime, Aurel Vlaicu a zburat la Blaj, Sibiu, Braşov, Iaşi şi alte oraşe din ţară.

În anul 1912 în cadrul concursului aviatic internaţional de la Aspern-Viena, Vlaicu a fost premiat pentru precizia aruncării la ţintă a unui proiectil de la 300 m înălţime într-un cerc de 40 m şi pentru aterizarea la punct fix. Visul lui Aurel Vlaicu era de a trece Carpaţii în zbor la fraţii săi din Transilvania. La 13 septembrie 1913 se ridică în văzduh pentru a trece munţii dar se prăbuşeşte lângă Câmpina, îndoliind întreaga naţiune românească.

În casa părintească din satul natal, renovată de Ion Vlaicu în decursul anilor, dar păstrată tot cu fruntar şi ornamente din tencuială, cu geamuri mari şi luminoase, s-a deschis, începând cu anul 1952, un muzeu memorial ,,Aurel Vlaicu”, îngrijit de urmaşii aviatorului. O placă memorială aşezată pe pereţii casei încă din 1925 de către Despărţământul Orăştie al ASTRE-i şi Liceul ,,Aurel Vlaicu” din acelaşi oraş, aminteşte că: ,,În această casă s-a născut la 1882 cel dintâi zburător al Ardealului AUREL VLAICU, biruitorul văzduhurilor, prin aeroplanul care era propria lui invenţie şi construire. Pătruns de necesitatea istorică a desfiinţării graniţei dintre fraţi, şi EL a indicat, ca un înainte mergător, drumul pe care avea să-l urmeze naţiunea română în 1916 pentru biruinţa şi înfăptuirea aspiraţiilor ei seculare.

Ucenic al ideii de întregire şi dezrobire naţională, el a simţit cu sângele tinereţii sale, în 1913, începutul acestui drum de naţiune. În veci să fie binecuvântată amintirea lui şi a neamului din care a odrăslit!
 ASTRA Orăştie, 8 iunie 1925, Liceul ,,Aurel Vlaicu” Orăştie”.
Monumentul ridicat lui Vlaicu în satul natal a fost din iniţiativa lui Ion Pilat (1873-1954), iscusit meşter mecanic la Şantierele navale din Galaţi. Autorul lucrării a fost sculptorul Dimitriu Bârlad, iar inaugurarea monumentului a avut loc în 1933.
An de an, expoziţia din casa memorială a cunoscut o mare afluenţă de vizitatori din ţară şi de peste hotare.
În anul 1982, lângă Casa memorială s-a construit şi amenajat ,,Muzeul memorial Aurel Vlaicu”, o clădire cu o arhitectură modernă şi cu o dotare muzeistică de excepţie.

Celui ce păşeşte pragul acestui muzeu, exponatele, multe în original, îi vor oferi prilejul unui dialog direct cu Aurel Vlaicu. Iată bicicleta şi motoreta. Cu aceasta din urmă a străbătut drumul de la München până acasă. Iată costumul de aviator, schemele, planşele, planoarele cu machetele lor. Toate amintesc de ,,un om cu albia adâncă”, cum îl vedea poetul Octavian Goga.
The exhibition venue on google maps:

keywords

Opening Times

Sun
10:00 - 18:00
Mon
-
Tue
10:00 - 18:00
Wed
10:00 - 18:00
Thu
10:00 - 18:00
Fri
10:00 - 18:00
Sat
10:00 - 18:00

euromuse.net - The exhibition portal for Europe