Μία ναυμαχία – μία πόλη – μία αυτοκρατορία - Μόνιμη Έκθεση

permanent exhibition

in short

Η μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης αναπτύσσεται στις δύο αίθουσες του Μουσείου με ιστορικό και θεματικό χαρακτήρα, αντίστοιχα, πλαισιωμένη από επιμέρους ενότητες που αναπτύσσονται στους διαδρόμους του κτηρίου.
Archaeological Museum of Nicopolis, Hall A, the sea battle of Actium, marble portrait of Emperor Octavian Augustus.
© Hellenic Ministry of Culture & Sports, 33rd E.P.C.A.

Visitor entrance

Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης
5th km Preveza-Ioannina national road
48100 Preveza
Greece 

Detailed information about the museum on euromuse.net

Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης

in detail

Η κεντρική ιδέα της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης, το οποίο  περιλαμβάνει αποκλειστικά ευρήματα από τη Νικόπολη, συνοψίζεται στην πρόταση «Μία ναυμαχία – μία πόλη – μία αυτοκρατορία». Ο κύριος κορμός της έκθεσης αναπτύσσεται στις δύο αίθουσες του Μουσείου, πλαισιωμένος από επιμέρους ενότητες που αναπτύσσονται στους διαδρόμους.

Στο Διάδρομο Α αναπτύσσεται το Χρονολόγιο, με τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν από το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου έως τη ναυμαχία του Ακτίου και την ίδρυση της Νικόπολης.

Στην Αίθουσα Α παρουσιάζεται η ίδρυση και η εξέλιξη της πόλης μέχρι την παρακμή και την εγκατάλειψή της μέσα από αρχιτεκτονικά μέλη, βωμούς, αγάλματα, προτομές, νομίσματα, κεραμικά, γυάλινα και μεταλλικά ευρήματα,. Η έκθεση αναπτύσσεται μέσω ενός τριμερούς σχήματος, το οποίο περιλαμβάνει, αφενός τη ναυμαχία του Ακτίου με  το Μνημείο της Νίκης του Αυγούστου - το τρόπαιο της ναυμαχίας του ναυμαχίας του Ακτίου, αφετέρου τη ρωμαϊκή πόλη με τις υποδομές της και κατά τρίτον τη μετάβαση στην παλαιοχριστιανική και πρώιμη βυζαντινή πόλη. Η ρωμαϊκή Νικόπολη παρουσιάζεται μέσα από το συνοικισμό, τη νομισματοκοπία, τα δημόσια κτίρια, τη λατρεία και το δημόσιο βίο, ενώ προβάλεται αμόμη η μετάβαση στη νέα εποχή, οπότε η πόλη ανακτά το χαρακτήρα της ως καίριο θρησκευτικό και διοικητικό κέντρο, όπως αποδεικνύει η οργάνωσή της, ο θρησκευτικό βίος και οι βασιλικές.

Στην Αίθουσα Β προβάλλονται διαχρονικά πτυχές από το βίο των κατοίκων της Νικόπολης, όπως οι εμπορικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες, η καθημερινή ζωή και η στάση τους απέναντι στο θάνατο. Διαμορφώνεται ένα είδος νοητού «περιπάτου», από το λιμάνι, στα εργαστήρια, τα σπίτια και τα νεκροταφεία της πόλης. Εκτίθενται αμφορείς, πλίνθοι, αγγεία, κοσμήματα, εργαλεία, παιχνίδια καθώς και ταφικά σύνολα με σαρκοφάγους και τεφροδόχα γυάλινα και πήλινα αγγεία.

Στην έξοδο της Αίθουσας Β εκτίθεται τμήμα της Tabula Peutigeriana, αντίγραφο μεσαιωνικού χάρτη με σημειωμένη τη θέση της Νικόπολης. Στους Διαδρόμους Γ και Δ παρουσιάζεται η ιστορία της Νικόπολης από την εγκατάλειψή της και εξής, αρχικά ως ενός απέραντου ερειου αρχαιολογικού χώρου μέσα από αρχειακό υλικό, καθώς και το ιστορικό των ανασκαφών, από τις αρχές του 20ου αιώνα.
Admission
3 / 2 EUR
Free entrance for schools, visitors under 19, university undergraduates and students from EU countries, holders of a free entrance card or a Culture Card, journalists, guides, serving military, ICOM and ICOMOS members.
The exhibition venue on google maps:

Opening Times

Sun
08:30 - 15:00
Mon
08:30 - 15:00
Tue
08:30 - 15:00
Wed
08:30 - 15:00
Thu
08:30 - 15:00
Fri
08:30 - 15:00
Sat
08:30 - 15:00
Please contact the Museum before visiting so as to verify the opening hours

euromuse.net - The exhibition portal for Europe