Lapidariu

permanent exhibition

in short

Expoziţia cuprinde cele mai reprezentative piese de lapidariu provenind din preistorie, din epoca dacică şi din perioada romană, aflate în patrimoniul MCDR.
lapidarium
© MCDR

Visitor entrance

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane
B-dul 1 Decembrie Nr. 39
330005 Deva
Romania 

Detailed information about the museum on euromuse.net

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva

in detail

Actuala clădire care adăposteşte expoziţia „Lapidariu” a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, a fost inaugurată în anul 2012 şi este situată în imediata vecinătate a Palatului Magna Curia. Expoziţia cuprinde cele mai reprezentative piese de lapidariu provenind din preistorie, din epoca dacică şi din perioada romană, aflate în patrimoniul MCDR.

Printre acestea se regăsesc cinci piese megalitice, descoperite în zona dintre localităţile Baia de Criş şi Ţebea (jud. Hunedoara). Trei dintre statui au fost descoperite în anul 1881, iar ultima dintre piese şi menhirul au fost scoase la lumină în anul 2000. Statuile au fost realizate dintr-o gresie de provenienţă locală, friabilă, foarte uşor de prelucrat. Descoperirea pieselor într-o cunoscută zonă minieră şi atributele figurate pe ele (sac-coş, topor-ciocan) au condus spre interpretarea lor în legătură cu mineritul aurifer. 

O altă categorie de piese expuse în „Lapidariu” sunt cele rezultate în urma cercetărilor arheologice din zona capitalei Regatului Dac, şi anume  blocuri cu  cartuşe şi litere sau cu grupuri de litere greceşti. La Costeşti-Blidaru, Costeşti-Cetăţuie, Sarmizegetusa Regia şi la turnul de la Poiana lui Mihu, de lângă Blidaru, în zidărie s-au aflat blocuri incizate cu litere greceşti. Majoritatea celor aflate în patrimoniul muzeului din Deva au pe una dintre laturi, incizate, una sau 2-4 litere greceşti, combinaţii de litere cu cartuşe. 

Reprezentative pentru epoca romană sunt reliefurile în marmură, printre acestea regăsindu-se o tablă mithriacă, cu reprezentarea zeului Mithras omorând ritual un taur. Alte piese semnificative sunt o coloană votivă dedicată zeului Nabarzes, o inscripţie inedită redactată în limbile latină şi greacă descoperită la Germisara (Geoagiu-Băi, judeţul Hunedoara), precum şi diverse inscripţii ale oficialilor de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. 

Într-o altă sală, vizitatorii pot admira statui de militari şi monumente funerare ale acestora, ca de exemplu un pilastru cu reprezentarea defunctului, un soldat, piesă descoperită în necropola de la Micia (comuna Veţel, judeţul Hunedoara). De un interes deosebit se bucură o inscripţie a unei întregi unităţi, depusă de Cohors II Flavia Commagenorum cu ocazia reparării băilor de la Micia. Şi arta funerară este bine reprezentată în Lapidariul devean, prin diferite tipuri de monumente funerare, cum ar fi stele, un leu funerar, un sarcofag sau singura aediculă descoperită întreagă pe teritoriul Daciei, tot la Micia. 

În sfârşit, colecţia „Lapidariu” este întregită de o suită de statui, statuaria romană feminină şi masculină din patrimoniul muzeului devean fiind un foarte bun obiect de studiu în vederea stabilirii tipologiei vestimentaţiei romane. La acestea se mai adaugă şi reprezentări de zeităţi precum Iupiter tronans, Hekate triformis, Pan, Charon sau Venus, o piesă pe care meşterul sculptor şi-a inscripţionat numele. 

Admission
10 lei
The exhibition venue on google maps:

keywords

history, archaeology, sculpture, ancient worlds, roman, lapidariu, deva, daci, romani, armură, cesto, minerit, relief

Opening Times

Sun
10:00 - 18:00
Mon
-
Tue
10:00 - 18:00
Wed
10:00 - 18:00
Thu
10:00 - 18:00
Fri
10:00 - 18:00
Sat
10:00 - 18:00

euromuse.net - The exhibition portal for Europe