De Meesterwerken

permanent exhibition

in short

Vanaf december 2003 tot 2008 beleeft het Rijksmuseum Amsterdam de grootste verbouwing, renovatie en vernieuwing in zijn geschiedenis. Gedurende deze periode blijven de topstukken uit de 17de eeuw van het Rijksmuseum voor het publiek te zien onder de titel De Meesterwerken.
Detail: Johannes Vermeer, Kitchen Maid, ca. 1658.
© Rijksmuseum, Amsterdam

Visitor entrance

Rijksmuseum
Museumstraat 1
1070 DN Amsterdam
Netherlands 

Detailed information about the museum on euromuse.net

Rijksmuseum Amsterdam

in detail

Vanaf december 2003 tot 2008 beleeft het Rijksmuseum Amsterdam de grootste verbouwing, renovatie en vernieuwing in zijn geschiedenis. Gedurende deze periode blijven de topstukken uit de 17de eeuw van het Rijksmuseum voor het publiek te zien onder de titel De Meesterwerken. In de nieuw ingerichte Philipsvleugel wordt hier de kans geboden om de hoogtepunten uit de Gouden Eeuw in een verrassende samenstelling bij elkaar te zien. De ruim 400 meesterwerken zijn vanaf 20 december 2003 in de Philipsvleugel te bewonderen.

De beroemde poppenhuizen, het mooiste Delfts aardewerk, een schat aan zilver, iconen uit de Nederlandse geschiedenis en natuurlijk de schilderijen van de grote 17de eeuwse meesters Frans Hals, Jan Steen, Vermeer en Rembrandt krijgen voorlopig een nieuwe plek in de Philipsvleugel. Voor veel werken geldt dat ze voor het eerst hun eigenlijke plaats in het Rijksmuseum verlaten. Zo is De Nachtwacht van Rembrandt, sinds de opening van het monumentale gebouw van architect Pierre Cuijpers in 1885, zelden het hoofdgebouw uit geweest.

Het wonder van de Gouden Eeuw: welvaart, handel en burgerij
Voor de nieuwe presentatie van De Meesterwerken is gekozen is voor een indeling in kenmerkende thema’s. Centraal in deze presentatie staat het verhaal van het wonder van de Gouden Eeuw: de plotseling opkomende ongekende welvaart en macht van de jonge Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, haar internationaal toonaangevende rol als handelsnatie en de belangrijke positie van de burgerij. Historische iconen zoals het stokje van Johan van Oldenbarnevelt, de kist van Hugo de Groot, de Spiegel van het buitgemaakte Engelse oorlogsschip de Royal Charles en modellen van de indrukwekkende graftombes voor de admiraals Maarten Tromp en Michiel de Ruyter zijn enkele van de vele voorwerpen die deze thema’s illustreren. Maar ook schilderijen, zoals de grootse zeegezichten van Willem van de Velde, de portretten van Prins Maurits en Koning-Stadhouder Willem III en de vele gezichten op verre en exotische oorden, geven een indruk van de bijzondere rol die Nederland in de 17de eeuw in de wereld speelde.

Het 17de eeuwse binnenhuis, Delfts Blauw en schilderkunst
De uitzonderlijke bloei en kwaliteit golden niet alleen in politiek en economisch opzicht. Ook de schilderkunst en decoratieve kunst in Nederland kregen in de zeventiende eeuw een heel eigen karakter en namen een hoge vlucht.
De beroemde met schildpad ingelegde poppenhuizen van Petronella Oortman en Petronella Dunois weerspiegelen de rijkdom van het 17de eeuwse binnenhuis. In de prachtige zilverschatkamer in de Philipsvleugel wordt, aan de hand van onder andere het werk van de beroemde edelsmeden Lutma en gebroeders Van Vianen, getoond hoe de edelsmeedkunst kon uitgroeien tot een van de vrije kunsten in de Gouden Eeuw. Daarnaast wordt het beroemde Delfts aardewerk gepresenteerd tegen de achtergrond van de vorstelijke opdrachtgevers Koning-Stadhouder Willem III en Maria Stuart, beiden grote liefhebbers van het Delfts Blauw

De meesterwerken van de beroemde 17de eeuwse schilders worden getoond aan de hand van thema’s als het vroege landschap, het genrestuk, de Delftse school en de vroege en late Rembrandt. Vijftien werken van Rembrandt en alle vier de schilderijen van Vermeer uit de collectie van het Rijksmuseum zijn te zien. Maar niet alleen Rembrandt en Vermeer, ook publiekslievelingen als het „Winterlandschap“ van Hendrick Avercamp, Het vrolijke huisgezin van Jan Steen, Het huwelijksportret van Isaac Massa en Beatrix van der Laen van Frans Hals, De Molen bij Wijk van Duurstede van Van Ruisdael en Rivierlandschap met ruiters van Aelbert Cuyp worden getoond. Als apotheose pronkt in de laatste zaal Rembrandts grootste meesterwerk, De Nachtwacht.

De inrichting
Interieurarchitect Eveline Merkx, van het architectenbureau Merkx + Girod is verantwoordelijk voor het ontwerp van de nieuwe presentatie van De Meesterwerken. Eerder heeft zij met succes de tentoonstelling De Glorie van de Gouden Eeuw (2000) vormgegeven, tekende zij voor de interieurrestauratie van het Concertgebouw en de herinrichting van de Hema en de Bijenkorf. Voor de presentatie van De Meesterwerken in de Philipsvleugel is gekozen voor ingetogen kleurgebruik en transparante vitrines. Vooral bijzonder in het ontwerp is de prachtige decoratie op de wanden; dof glanzende sjablonen geïnspireerd op 17de eeuws damast. Rekening houdend met de capaciteit van de Philipsvleugel, zullen de bezoekers straks via een heldere en vaste route het museum kunnen bezoeken. Uitgangspunt daarbij is dat zoveel mogelijk mensen optimaal kunnen genieten van De Meesterwerken.
Admission
adults aged 19 and over: 17,50 EUR
children under 19y: free
The exhibition venue on google maps:

keywords

painting, rembrandt, vermeer, Frans Hals, Vermeer, bijen, molen, politie, politiek, zilver, sport, handel, oorlog, meesterwerk, restauratie, mode, landschap, kunst

Opening Times

Sun
09:00 - 17:00
Mon
09:00 - 17:00
Tue
09:00 - 17:00
Wed
09:00 - 17:00
Thu
09:00 - 17:00
Fri
09:00 - 17:00
Sat
09:00 - 17:00

euromuse.net - The exhibition portal for Europe