Arheološka zbirka

permanent exhibition

in short

Arheološka izložba nastala je u organizaciji Muzeja grada Zenica i u saradnji sa Zemaljskim muzejem Bosne i Hercegovine. Muzej grada Zenice, nažalost nije do sada bio u mogućnosti da na odgovarajući način prikaže široj publici razvoj kultura na području grada i regije, od najranije prahistorije do pada bosanske srednjovjekovne države.
Tombstone of great judge Gradisa
© Zenica City Museum

Visitor entrance

Muzej grada Zenice
Muhameda Seida Serdarevica bb
72000 Zenica
Bosnia and Herzegovina 

Detailed information about the museum on euromuse.net

Muzej grada Zenice

in detail

Zahvaljujući novom namjenskom muzejskom zdanju, sada smo u prilici, da kroz odabrani arheološki materijal iz zbirke Muzeja grada Zenice, predstavimo uspon čovjeka ovog kraja, hronološkim redom kroz dugi niz stoljeća, u njegovom svakodnevnom životu – ostatke njegove materijalne kulture, gospodarski život, društveno uređenje, ratovi, naoružanje, borba za opstanak, seobe, kontakti sa susjednim kulturama, i iznad svega njegov duhovni svijet.

Izložba u lapidariju posvećena je bosansko – humskim nadgrobnim spomenicima, stećcima – svjedocima bogatstva narodnog stvaralačkog duha i uzbudljivog i autentičnog umjetničkog izraza našeg srednjovjekovlja.

Interpretacija prošlosti Zenica i regije nastala je kao rezultat arheoloških istraživanja naših vrsnih stručnjaka kao što su: Ć.Truhelka, D.Sergejevski, A.Benac, B.Čović, Đ.Basler, V.Paškvalin, P.Anđelić, N.Miletić i drugi.
Admission
Children up to 15 years and retired: 0,50 EUR,
People over 15 years: 1,00 EUR, War veterans and people with special needs: Free entrance

The exhibition venue on google maps:

keywords

archaeology, ancient worlds, prehistory, mozaik, keramika, staklo, ognjište

Opening Times

Sun
-
Mon
09:00 - 17:00
Tue
09:00 - 17:00
Wed
09:00 - 17:00
Thu
09:00 - 17:00
Fri
09:00 - 17:00
Sat
-

euromuse.net - The exhibition portal for Europe