Aboa Vetus perusnäyttely

permanent exhibition

in short

Keskiaikainen Turku oli Ruotsi-Suomen toiseksi suurin kaupunki. Aboa Vetus kertoo Suomen vanhimman kaupungin mielenkiintoisesta ja pitkästä historiasta aitojen raunioiden keskellä. Aboa Vetus on keskiajan helmi ja ainutlaatuinen museo, jossa yleisö pääsee mukaan menneeseen.
Perusnäyttely
© Aboa Vetus & Ars Nova Museo

Visitor entrance

Aboa Vetus & Ars Nova museo
Itäinen Rantakatu 4-6
20700 Turku
Finland 

Detailed information about the museum on euromuse.net

Aboa Vetus & Ars Nova museo

in detail

Aboa Vetuksen sydämenä ovat keskiaikaisen Luostarikorttelin talojen ja kujien rauniot. Näyttely toimii kahdella tasolla - kuvailevan tarinan kautta sekä esineistön avulla. Mielikuvaa keskiaikaisesta elämästä luodaan Matin, Liedosta Turkuun isänsä kanssa tulleen pikkupojan, tarinan välityksellä. Kaupungin kivitalot, ulkomailta saapuvat laivat, kauppiaat, sotilaat ja käsityöläiset hahmottuvat Matin silmin myös tämän päivän museovieraalle.

Rinnakkaisena tasona tarinalle toimivat esinelöydöt sekä asiatekstit, jotka antavat kävijälle perustietoa Luostarikorttelin kivitaloista ja keskiaikaisesta elämästä. Useimmat keskiajalta nykypäivään säilyneistä löydöistä ovat lasin, luun, nahan, puun tai metallin katkelmia arkeologian termein ilmaistuna. Osa löydöistä on saatu konservoinnin kautta varsin eheään muotoon kuten naudan nahasta valmistettu noin 6-vuotiaan lapsen kenkä, joka on koottu lestin päälle. Joissakin tapauksissa katkelman perusteella on valmistettu jäljennös alkuperäisestä esineestä, kuten on tehty viini -ja olutlasien kohdalla.

Nuoria museokävijöitä ajatellen näyttelyyn on sijoitettu toiminnallisia tehtäväsaarekkeita. Niiden avulla pääsee kokeilemaan seinätiilien ladonnassa keskiajalla käytettyjä tekniikoita, kirjoittamaan styluksella vahatauluun tai pelaamaan keskiajalla suosittua kettupeliä. Lupa osallistua ja leikkiä koskee myös näyttelyssä olevaa 1400-luvun kauppiaan talon pienoismallia, jonka nukke- ja eläinhahmoilla voi eläytyä vuosisatojen takaiseen aikaan.

Äänet ovat keskeinen osa näyttelyä. Museovieras solahtaa kuin huomaamatta keskiaikaiselle kujalle, jossa ihmisten puheensorinaan sekoittuvat koiran haukku ja kavioiden kopse. Silmä etsii vaistomaisesti kärpästä, jonka surina kaikuu korvissa. Toisaalla näyttelyssä seppä takoo pajassaan ja kirkonkellot kumisevat taustalla.
Admission
8,00/7,00/5,50 EUR
The exhibition venue on google maps:

keywords

Opening Times

Sun
11:00 - 19:00
Mon
11:00 - 19:00
Tue
11:00 - 19:00
Wed
11:00 - 19:00
Thu
11:00 - 19:00
Fri
11:00 - 19:00
Sat
11:00 - 19:00

euromuse.net - The exhibition portal for Europe