Hrvatski povijesni muzej

 

in Kürze

Hrvatski povijesni muzej je ustanova koja predstavlja narodnu baštinu, materijalna svjedočanstva političke, vojne, gospodarske i kulturne povijesti Hrvatske od srednjeg vijeka do današnjice.
Buduća lokacija Hrvatskog povijesnog muzeja
© Hrvatski povijesni muzej
Logo: Hrvatski povijesni muzej

Hrvatski povijesni muzej

im Detail

Hrvatski povijesni muzej državna je ustanova kulture, matični muzej za povijesne muzeje i povijesne zbirke u Republici Hrvatskoj. Otvaranje Narodnog muzeja u Zagrebu i prvu javnu prezentaciju muzejskih zbirki, među kojima i "historičke" zbirke u kolovozu 1846. g., smatraju se početkom javnog djelovanja Muzeja. Odvajanje "historičkog" odjela i ustanovljenje samostalnog Hrvatskog narodnog historičkog muzeja uslijedilo je 1940. g. osnovom Uredbe o muzejima i galerijama Banovine Hrvatske od 26. srpnja 1940. g. Više puta mijenjano je ime ustanove kao i lokacije na kojima se čuvala građa i održavala djelatnost muzeja.

Provodeći poslanje koje su nacionalnom muzeju odredili njegovi utemeljitelji, trudom generacija kustosa i marnih rodoljuba prikupljena je i sačuvana jedinstvena narodna baština, materijalna svjedočanstva političke, vojne, gospodarske i kulturne povijesti Hrvatske od srednjeg vijeka do današnjice.
Muzejska građa Hrvatskog povijesnog muzeja broji više od 160.000 predmeta, razvrstana je u muzejske zbirke: Arheološka zbirka, Numizmatička zbirka, Zbirka kamenih spomenika, Dokumentarna zbirka I, Dokumentarna zbirka II, Kartografska zbirka, Likovna zbirka 20. st., Sakralna zbirka, Zbirka fotografija, filmova i negativa, Zbirka heraldike i sfragistike, Zbirka hladnog oružja, Zbirka vatrenog oružja, Zbirka odlikovanja, medalja i plaketa, Zbirka predmeta iz svakodnevnog života, Zbirka slika, grafika i skulptura, Zbirka varia, Zbirka vojnih odora, Zbirka zastava i zastavnih vrpci.

U nedostatku prostora za realizaciju stalnog postava, u prostorima Hrvatskoga povijesnog muzeja priređivane su tematske povijesne izložbe kao i izložbe muzejskih zbirki.

Izložbenu djelatnost pratila je izdavačka djelatnost u dvije serije kataloga: 46 kataloga tematskih povijesnih izložbi i 42 kataloga muzejskih zbirki objavio je muzej u posljednje četiri decenije.

Vlada Republike Hrvatske, u srpnju 2007., donijela je odluku o kupnji bivše Tvornice duhana Zagreb za smještaj Hrvatskoga povijesnog muzeja. Radovi vezani za rekonstrukciju i prenamjenu tvorničkog u muzejski prostor u tijeku su, a završetak se planira 2011. g. Stručni tim Hrvatskoga povijesnog muzeja intenzivno radi na pripremi realizacije stalnog postava povijesti Hrvatske koji se, kako je poznato, u Hrvatskoj radi prvi put.
Hrvatski povijesni muzej
Hrvatski povijesni muzej razvio se iz nekadašnjeg Narodnog muzeja, utemeljenog u Zagrebu 1846. Smješten je u reprezentativnoj baroknoj palači Vojković-Oršić-Rauch na Gornjem gradu sagrađenoj potkraj 18. stoljeća. Palača je tijekom prošlosti često mijenjala vlasnike i stanare te je bila odraz društvenog i materijalnog stanja velikaških obitelji. Na pročelju palače iznad tavanskog prozora nalazi se grb Vojkovića. Slučajnost je htjela da je ovaj grb sličan grbu grofova Oršić, drugih po redu vlasnika palače.

Nakon Oršića palaču su posjedovale barunske obitelji Kulmer te potom Rauch iz čijeg je vremena sačuvana njezina unutrašnjost. U velikoj dvorani na katu održavali su se plesovi, koncerti i kazališne predstave na kojima su se okupljali predstavnici hrvatske društvene elite 18., 19. i 20. stoljeća. Nakon što je od posljednjih privatnih vlasnika grad Zagreb kupio palaču 30-tih godina 20. st., ona je postala sjedištem zagrebačkih gradonačelnika. Palača je 1959., kao privremeno rješenje, dodijeljena Povijesnom muzeju Hrvatske. Njegovom integracijom s Muzejom revolucije naroda Hrvatske, 1991. osniva se nova muzejska institucija-Hrvatski povijesni muzej.
Das Museum auf Google-Maps:

Schlagworte

Besuchereingang

Hrvatski povijesni muzej
Matoševa 9
10000 Zagreb
Kroatien
auf Karte anzeigen

Öffnungszeiten

So
10:00 - 13:00
Mo
10:00 - 18:00
Di
10:00 - 18:00
Mi
10:00 - 18:00
Do
10:00 - 18:00
Fr
10:00 - 18:00
Sa
10:00 - 13:00

euromuse.net - Das Ausstellungsportal für Europa